V Turčijo iz Slovenije krenil prvi konvoj z materialno pomočjo

Slovenija 09. Feb 202314:03 0 komentarjev
Odprema materialne pomoči na območje potresa v Turčiji
Žiga Živulović jr./Bobo

Iz Državnega logističnega centra Roje v Šentvidu je ob 14.30 krenil konvoj z materialno pomočjo za prizadete v ponedeljkovem potresu v Turčiji. Vrednost konvoja je skupaj s prevozom ocenjena na 245.900 evrov. Minister za obrambo Marjan Šarec je dejal, da gre za 25 šotorov, grelce, pa tudi 1.000 odej in vse potrebno za terensko pomoč.

Slovenska vlada je v sredo na dopisni seji sprejela odločitev, da bo Turčiji, ki se sooča s posledicami uničujočega potresa, nudila materialno pomoč v vrednosti dobrih 450 tisoč evrov.

Preberite še: Slovenski reševalci v Turčiji: Delo zelo zahtevno, nekaj psov lažje poškodovanih

Prva pošiljka pomoči, v kateri bo Slovenija Turčiji zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva, in sicer šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje, je na pot krenila v četrtek ob 14.30. Konvoj, katerega materialna vrednost je skupaj s prevozom ocenjena na 245.900 evrov, je na poti iz Državnega logističnega centra Roje v Šentvidu spremljal minister za obrambo Marjan Šarec.

Šarec je dejal, da gre za 25 šotorov in ustrezne grelce, pa tudi 1.000 odej in vse potrebno za terensko pomoč. Če ne bo logističnih težav, računajo, da bo pomoč na kraju potresa v roku enega tedna.

Napovedal je, da sledi še nekaj pomoči Siriji in dodatna pomoč Turčiji. Ker je v Sirijo mogoče dostopati le prek enega mejnega prehoda, bo po Šarčevi oceni dostop do tja z logističnega vidika nekoliko otežen, a se bo Slovenija vendarle po najboljših močeh potrudila pomagati. Na območje bodo kmalu poslali tudi agregate, s katerimi bodo reševalcem pomagali tudi pri spopadanju z nizkimi temperaturami, in postelje.

Odprema materialne pomoči na območje potresa v Turčiji
Žiga Živulović jr./Bobo

Preberite še: Število smrtnih žrtev hitro narašča, reševalci se spopadajo še s hudim mrazom

Ker je zadeva v teku, o finančnih sredstvih, ki jih bo Slovenija namenila za prizadete v potresu, Šarec še ni želel govoriti. “Treba je reagirati hitro, razmere so težke,” je ilustriral to, da se mu najpomembneje v tem trenutku zdi poslati materialno pomoč.

Reševalci na terenu delajo na polno, za konec tedna se vračajo v Slovenijo

Ekipe, ki so že na terenu z iskalnimi psi, že delajo na polno. Podatki o slovenskih reševalcih v Turčiji kažejo, da so vsi slovenski reševalci in psi – čeprav si jih je nekaj poškodovalo tačke zaradi steklovine na tleh – v dobrem stanju, je povedal Leon Behin z uprave za zaščito in reševanje. Razmere v Turčiji so izjemno zahtevne, zrušili so se tudi sedemnadstropni objekti.

Odprema materialne pomoči na območje potresa v Turčiji
Žiga Živulović jr./Bobo

Motivacija slovenskih reševalcev je po Behinovih besedah velika, vsi pa poudarjajo, da je v tako ekstremnih razmerah, kjer ni vode ali elektrike, delo težko. Infrastruktura na območju, nekajkrat večjem od Slovenije, je popolnoma neobstoječa, zato je poleg reševanja naporna tudi pot do kraja nesreče, soočajo pa se tudi s popotresnimi sunki. A vsi zatrjujejo, da bodo do zdržali do konca tedna, ko se bodo slovenske ekipe vrnile v Slovenijo. Dotlej jim daje upanje hvaležnost ljudi, ki jih je potres prizadel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!