Sloveniji nov opomin iz Bruslja

Slovenija 18. Okt 202315:51 0 komentarjev
Evropska komisija
PROFIMEDIA

Evropska komisija države članice redno opominja glede neskladnosti z zakonodajo EU. Tokrat je z opominom Slovenijo opozorila na nepravilnosti nacionalne zakonodaje na področju javnega naročanja. Slovenija ima na voljo dva meseca, da se odzove na uradni opomin in odpravi pomisleke komisije, sicer se ta lahko odloči, da izda obrazloženo mnenje oz. drugi opomin.

Evropska komisija je Sloveniji poslala uradni opomin zaradi neskladnosti njenih nacionalnih pravil z zakonodajo EU na področju javnih naročil in koncesij.

Slovenija je dobila opomin, ker nacionalne zakonodaje ni uskladila z evropsko direktivo o javnem naročanju, direktivo o javnem naročanju v sektorjih gospodarskih javnih služb ter z direktivo o podeljevanju koncesijskih pogodb, so danes sporočili v Bruslju.

Komisija je tako Slovenijo skupaj z Madžarsko, Portugalsko in Romunijo pozvala k upoštevanju pravil EU o javnem naročanju in koncesijah. Proti tem državam je začela postopke za ugotavljanje kršitev zaradi neskladnosti njihovih pravil z zakonodajo EU o javnem naročanju. Ta pravila EU zagotavljajo enako obravnavo gospodarskih subjektov, ki želijo sodelovati v postopkih javnega naročanja, in spoštovanje obveznosti glede preglednosti, so navedli.

Kaj jih moti?

Komisija države opominja glede različnih vprašanj. V več primerih je ugotovila, da nacionalna zakonodaja dovoljuje uporabo postopkov s pogajanji brez predhodne objave. Med drugimi ugotovljenimi pomanjkljivostmi so nacionalna pravila, ki omogočajo spremembe javnih naročil v zvezi z javnimi nalogami in storitvami, omejujejo oddajo javnih naročil podizvajalcem ali uvajajo neposredno diskriminacijo v korist nekaterih proizvodov s poreklom iz regije, v kateri ima javni naročnik sedež.

Evropska komisija je uradni opomin poslala v okviru rednega svežnja odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Namen teh odločitev, ki se nanašajo na različne sektorje in področja politik EU, je zagotoviti ustrezno uporabo prava EU v dobro državljanov in podjetij. Komisija je danes med drugim zaključila 58 zadev, pri katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila težave, tako da postopka ni treba nadaljevati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!