Slovenska biometrična izkaznica navdušila v Abu Dabiju

Slovenija 09. Mar 202312:17 5 komentarjev
biometrična osebna izkaznica
gov.si

Slovensko biometrično izkaznico so izbrali za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.

Strokovna komisija mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov je na konferenci v Abu Dabiju slovenski biometrični izkaznici podelila nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

“Nova osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo in pogodbenega proizvajalca Cetis,” so zapisali. Mednarodno priznanje za najboljšo osebno izkaznico je po njihovih navedbah nagrada za skupno prizadevanje pri izdelavi izjemno zahtevnega slovenskega dokumenta, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju.

Kot so pojasnili, z vsakoletnim podeljevanjem te ugledne mednarodne nagrade neodvisni strokovnjaki priznavajo izjemne dosežke in tehnično dovršenost dokumentov ter rešitev za osebno identifikacijo ali potovalni dokument, s čimer promovirajo primere najboljših praks v regiji.

Po skoraj 24 letih so 28. marca 2022 v Sloveniji začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice. “Osebne izkaznice predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje,” so dodali na ministrstvu.

Navdihujejo jo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport, zagotavlja pa 34 varnostnih elementov, so še razložili. S priznanjem za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico so bili poleg Slovenije letos nagrajeni tudi Združeni Arabski Emirati.

Kaj pomeni, da je izkaznica biometrična in elektronska?

Kot piše na vladnih spletnih straneh, je biometrična osebna izkaznica vizualno drugačna od dosedanjih. Vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, med drugim tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave. Izkaznica ima med drugim čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Obenem je izkaznica tudi elektronska osebna izkaznica, saj čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti). Več o osebni izkaznici v zgornjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje