Slovenska obrambna industrija je v polnem zagonu

Gospodarstvo 01. Apr 202312:51 16 komentarjev
Slovenska obrambna industrija je v polnem zagonu.
Podjetje Arex dela proizvode za obrambo in usposabljanje. Foto: Arex/FACEBOOK

Podjetja iz slovenske obrambne industrije imajo rekordne rezultate. "Za nami je najboljše leto v naši zgodovini," razlaga Tim Castagne, direktor podjetja Arex. Med obetavnimi podjetji je tudi zagonsko podjetje Iva Boscarola, slovenska podjetja pa navdušujejo še na mednarodnih sejmih.

Vojna v Ukrajini in pospešeno večanje vojaških proračunov sta stroje obrambne industrije spravila na polne obrate. Povpraševanje je poskočilo celo do te mere, da so obrambna podjetja lani jeseni pozvala EU, naj pomaga pri koordinaciji nabave orožja.

Nemški koncern Rheinmetall je leto 2022 končal s trinajstodstotnim povečanjem prodaje, ki je znašala 6,4 milijarde evrov, pri čemer se je obseg naročil za oddelek orožja in streliva kar podvojil. “Z vojno v Evropi je Rheinmetall vstopil v novo obdobje,” je ob predstavitvi letnih rezultatov dejal izvršni direktor Armin Papperger.

Za dobrih 58 odstotkov je lani poskočil dobiček največjega podjetja evropske obrambne industrije Leonarda iz Italije. Iz Rima sporočajo tudi, da se je obseg novih naročil povečal za 21 odstotkov in zdaj znaša 17,3 milijarde evrov.

Obeti za evropsko obrambno industrijo so tako zelo ugodni, to pa dodatno potrjuje nedavni dogovor voditeljev članic EU o dobavi milijona izstrelkov Ukrajini. “Da bi to dosegli, moramo močno povečati zmogljivosti proizvodnje streliva v Evropi,” je po razpravi dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in napovedala podporo iz evropskega proračuna.

Za del obrambne pogače se je v Bruslju zavzel slovenski predsednik vlade Robert Golob, ki je ob prihodu na vrh pred dobrim tednom dni povedal, da se bodo sredstva za vojaške proračune povečevala, ob tem pa je prav, da se ta denar porablja v državah članicah. Po premierjevih besedah mora pri proizvodnji streliva, ki ga Unija želi dobaviti Ukrajini, zato sodelovati tudi Slovenija.

Obrmabna industrija je v polnem zagonu.
Evropska skladišča orožja so prazna, države pa zdaj pospešeno polnijo zaloge. Foto: PROFIMEDIA

“Za nami je najboljše leto v naši zgodovini”

Slovenska podjetja obrambne industrije z evropskimi državami že sodelujejo in prav tako imajo rekordno leto. “Za nami je najboljše leto v naši zgodovini, saj še nikoli nismo ustvarili toliko prometa. Ena od naših podružnic je zaradi težav s pogodbami imela počasno leto, vseeno pa poslujemo zelo dobro in smo imeli 40-odsotno rast v primerjavi z letom prej,” je za N1 dejal Tim Castagne, direktor Arexa.

Podjetje iz Šentjerneja je v letu pred začetkom ukrajinske vojne ustvarilo 20,1 milijona evrov prihodkov, kar je zadostovalo za 1,4 milijona evrov dobička.

V Arexu neposrednih pozitivnih učinkov na prodajo zaradi vojne v Ukrajini ne zaznavajo, saj ne proizvajajo težkega orožja. Njihov portfelj je večinoma sestavljen iz proizvodov za obrambo in usposabljanje, nam je še povedal Castagne. “Države imajo danes velike proračune za obrambo, vendar je denar večinoma porabljen za velike nakupe, denimo letala, tovornjake in tanke ali za strelivo in kratkotrajne dobave. Usposabljanje pride na vrsto v naslednjem koraku, ko bodo vojske sprejele odločitev, da bodo imele več vojakov, ki jih morajo nato usposobiti.”

Ključni razlog za velik skok prihodkov Arexa je Tim Castagne pripisal prodaji komponent za strelivo, natančneje povezav za naboje. “To se uporablja za vezano strelivo in naši kupci so proizvajalci streliva. Vojske številnih držav so namreč Ukrajini podarile rezerve streliva, zdaj pa znova kupujejo zase in polnijo zaloge.” Arex je trenutno drugi največji proizvajalec povezav za naboje v Evropi.

Slovenska obrambna industrija je v polnem zagonu.
Arex je trenutno drugi največji proizvajalec povezav za naboje v Evropi. Foto: PROFIMEDIA

Denarja danes več, kot je mogoče proizvesti

Na vprašanje, kako komentira besede predsednika vlade, da mora Slovenija sodelovati pri evropski proizvodnji streliva, je direktor Arexa odgovoril, da z ministrstvom že tečejo pogovori o dobavi njihovih proizvodov, prav tako pa je pozdravil vsakršne namere za širitev proizvodnje. “Težava vseh proizvodenj na svetu je, da imajo države naenkrat na voljo denar, vendar je na voljo premalo ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Vsi imajo premalo ljudi, ki bi izpolnjevali želje. Zato smo začeli ponujati kompleksnejše rešitve, ki bi vladam zagotovile vse na enem mestu. Torej da ne kupuješ le ene pištole, temveč kupiš tudi usposabljanje, shranjevanje, storitve, strelivo, ob tem pa se pogovarjaš samo z eno osebo,” je trenutne razmere opisal Castagne.

V Arexu so poudarili, da so osredotočeni na sodelovanje s Slovensko vojsko, ki je zanje izjemnega pomena. Brez te namreč ne bi mogli preizkušati svojih proizvodov, to pa jih spravi v slabši položaj v primerjavi s konkurenčnimi proizvajalci, so dejali.

Obrambno ministrstvo: slovenska podjetja so prepoznavna na področju visokotehnoloških produktov

Sodelovanje s podjetji, ki delujejo v obrambni industriji, potrjujejo tudi na ministrstvo za obrambo. Kot so pojasnili, so nekateri dobavitelji obrambnih proizvodov, ki jih potrebujeta Slovenska vojska ter sistem zaščite in reševanja, medtem ko z drugimi sodelujejo v razvojnih projektih, ki jih delno ali v celoti financira ministrstvo.

Ministrstvo za obrambo ima v proračunskih dokumentih za leto 2023 zagotovljenih 12,5 milijona evrov za raziskovalno-razvojne projekte. Znesek je bistveno višji v primerjavi s predhodnimi leti, v letu 2023 pa se bo na področju raziskav in razvoja izvajalo več kot deset projektov. Ob tem je vredno dodati, da resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske predvideva občutno povečanje sredstev za raziskave, razvoj in inovacije do leta 2040.

“Za raziskave, razvoj in inovacije se v prihodnje predvidevata najmanj dva odstotka obrambnih izdatkov, s ciljem lastnega razvoja v podporo dolgoročnim zmogljivostim Slovenske vojske ter s ciljem podpiranja domačih podjetij in raziskovalnih institucij ter posledično krepitev nacionalne obrambne tehnološkoindustrijske baze,” so napovedali na obrambnem ministrstvu.

Na ministrstvu so hkrati še izpostavili, da slovenska podjetja postajajo vse bolj prepoznavna predvsem na področju visokotehnoloških produktov, “kar dokazujejo tudi uspehi na mednarodnih sejmih, ki potekajo v Evropi in na drugih celinah. Naša podjetja se tudi aktivno vključujejo v mednarodne razvojne projekte in so v nekaterih od njih celo vodilna.”

Slovenska puška navdušila Američane

Svoje rešitve je javnosti prvič predstavilo tudi slovensko podjetje Tinck. Ta je z modularno puško Perun X16 navdušil ameriške obiskovalce, ki so o novosti posneli tudi predstavitveni video. Puško razvijajo sedem let, zdaj so dejali, da so zbrali dovolj poguma in bili del nürnberškega sejma IWA OutdoorClassics, je razlagal direktor podjetja Tomaž Razpet. “Bilo je veliko zanimanja, prišla so tudi določena naročila. Nekaj teh je tudi iz Evrope – iz Nemčije, Avstrije in Belgije. Bomo videli, kako se bo obneslo.”

Podjetje Tinck je bilo registrirano leta 2012, a do zdaj omenjene puške ni proizvajalo, zato so tudi prihodki od prodaje tega zanemarljivi. Na leto načrtujejo, da bodo proizvedli med 400 in 500 pušk.

Tomaž Razpet velikega zanimanja za puško ne pripisuje vojni v Ukrajini, temveč novosti, ki jo ta ponuja. “Sistem smo tudi patentirali. Gre za novost, pri kateri je inovacija enostavnost. Puška je med streljanjem zelo mirna in ni sunkov, ob tem pa je sestavljena iz delov, ki jih že dobiš na trgu. Če se ti kaj pokvari, lahko dele dobiš v vsaki trgovini,” je opisal prednosti.

Zagonsko podjetje Iva Boscarola pripravlja obrambo pred droni

Med obetavnimi slovenskimi podjetji obrambne industrije je tudi zagonsko podjetje Timtec Defense, ki pripravlja rešitve za obrambo pred droni. V podjetje je pred časom lastniško vstopil primorski poslovnež Ivo Boscarol, ki ima skupaj s hčerko Anastastio Tajo Boscarol dvotretjinski lastniški delež. Podjetje iz Vipave je razvojno naravnano, njegovi produkti pa bodo na trg prišli letos, prihodnje leto, nekateri čez dve leti. Cikel razvoja je namreč dolg in podoben ciklu v letalstvu, tudi posli se sklepajo za naprej.

Več o tem, kaj počnejo, preberite v članku Ivo Boscarol o novem podjetju: Širili se bomo najmanj s faktorjem 200 odstotkov.

“Danes brez sodelovanja ne gre”

V sredini marca se je v Sloveniji na povračilnem obisku mudila turška poslovna delegacija največjega obrambnega, letalskega in vesoljskega grozda v Turčiji SAHA Istanbul. “Na poslovni konferenci so člani enega in drugega združenja odpirali ali poglabljali medsebojne odnose pri izmenjavi znanja, izkušenj in ugotavljali različnosti proizvodnih procesov. Med obema združenjema je bilo zaključeno, da se tudi v prihodnje organizirajo strokovna srečanja članov in poglablja ter nadaljuje sodelovanje,” je razlagal Gorazd Gačnik, direktor Grozda obrambne industrije Slovenije.

Grozd obrambne industrije Slovenije združuje več kot petdeset članov, ki delujejo v obrambni industriji. Na GZS ocenjujejo, da grozd podjetij skupno predstavlja 220 milijonov dodane vrednosti oziroma pol odstotka slovenskega BDP.

Ali so podjetja evropske obrambne industrije zaradi vojne v Ukrajini začela dodatno sodelovati, smo vprašali tudi Iva Boscarola, ki je poudaril, da že do zdaj ne pozna primera projekta, ki ne bi bil plod sodelovanja, saj, tako Boscarol, v tej industriji nastajajo kompleksni produkti in komponente.

“Pred tednom so bili objavljeni lanski poslovni rezultati italijanskega Leonarda (gre za največjega orožarja v EU, ki je poročal o 58-odstotnem povečanju dobička v primerjavi z letom prej, op. a.), ki sodeluje z vsemi, tudi s podjetji iz Slovenije. Enako velja za britanski BAE, ameriški Northrop Grummana ali karkoli drugega. Vse to so velika podjetja, ki imajo pod svojim dežnikom kup podjetij z vsega sveta, tudi z Bližnjega vzhoda in iz Kitajske,” pravi Boscarol in dodal, da danes brez sodelovanja ne gre.

“Obrambna industrija je poleg vesoljske tehnologije gonilo vsega drugega razvoja in če je nekje zanimiv start up, kakršen je Timtec Defense, je ta za obrambno industrijo zanimiv, ker ima edinstvene rešitve. Industrijo zanima sodelovanje s takšnimi malimi nukleusi, ki nato prerastejo sami sebe, ter se prej ali slej združujejo. Sodelovanja je na obrambnem področju bilo vedno veliko in za to veljajo čudne zakonitosti, ki na žalost ne temeljijo na vrednotah. Industrija denimo sodeluje, čeprav so države v vojni,” je še povedal Boscarol.

Z evropskimi proizvajalci sodeluje tudi Arex, ki med drugim proizvaja izdelke za Rheinmetall. “Imamo dobro mešanico svojih unikatnih izdelkov, proizvodov, ki jih delamo za druge, in proizvode, ki so pripravljeni prav za Slovenijo,” je dejal direktor podjetja Tim Castagne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje