Ivo Boscarol o novem podjetju: Širili se bomo najmanj s faktorjem 200 odstotkov

Gospodarstvo 26. Mar 202310:01 komentarjev
Ivo Boscarol
PROFIMEDIA

Zagonsko podjetje Iva Boscarola se ukvarja z obrambo pred droni in je del slovenske obrambne industrije.

Primorski poslovnež Ivo Boscarol, ki je lani svoje podjetje Pipistrel prodal ameriški korporaciji Textron za okoli 218 milijonov evrov, je pred časom lastniško vstopil v zagonsko podjetje Timtec Defense. Skupaj s hčerko Anastastio Tajo Boscarol ima v njem dvotretjinski lastniški delež.

Podjetje iz Vipave je razvojno naravnano, njihovi produkti pa bodo na trg prišli letos, prihodnje leto, nekateri čez dve leti. Cikel razvoja je namreč dolg in podoben ciklu v letalstvu, tudi posli se sklepajo za naprej.

“Med produkti, ki jih razvija Timtec Defense, je inovativen večnivojski sistem za obrambo pred droni. Deluje na način, da z močnimi radiofrekvenčnimi pulzi brezžično onesposobi elektroniko tarče, pri čemer pa ni nujno, da je to le dron. Lahko gre za avto, čoln ali kar koli. Zaradi prekinitve delovanja elektronskih komponent se ti preprosto ustavijo, dron strmoglavi, medtem pa sistem ljudi ne poškoduje. Rešitev bomo javnosti predvidoma predstavili konec drugega leta, ko bo sistem tudi pripravljen za prodajo,” je za N1 pojasnil Boscarol.

Podjetje obenem razvija sisteme za dnevno in nočno nadzorovanje iz zraka ali zemlje, ki so ga že predstavili na sejmu v Abu Dabiju. Dnevno-nočni sistem kamer prepoznava razne misijske tarče, objekte, ljudi, obraze in vidi skozi meglo. Tudi v tem primeru gre za več inovacij, ki jih med drugim razvijajo tudi za slovensko vojsko.

Hkrati v podjetju Iva Boscarola nastaja še dron oziroma letalo, z razponom kril dobrih 10 metrov, ki ga je mogoče pilotirati, vendar pa je bolj ali manj namenjeno brezpilotnemu letenju. “To pomeni, da je lahko v njem pilot, vendar se lahko letalo popolnoma avtonomno upravlja tudi z zemlje.

Prvi naročnik bo prav tako Slovenska vojska, ki bo letalo prejela še letos oziroma čez nekaj mesecev. Ker bo imelo namešče kamere in senzorje za nadzor požarov, bo namenjeno za protipožarno varnost, obenem pa tudi za nacionalno varnost. Letalo bo namreč imelo priključke za oborožitev, tako da bo večnamensko. Eventualno bo lahko sodelovalo tudi pri obrambi z orožjem,” razlaga Ivo Boscarol.

Med zadnjimi inovacijami podjetja Timtec Defense je še sistem pasivnega nadzora določenega področja. Kot pojasnjuje Boscarol, so droni dandanes velika grožnja in že odkrivanje samega drona je velik izziv. “Če imate radar ali kar koli, kar oddaja položaj, od koder vi to nadzirate, ste ranljivi. Če kot radar oddajate mikrovalovni impulz in s tem zaznate dron, istočasno razkrijete tudi sebe. S tem ima nasprotna stran veliko možnost, da vas odkrije in uniči. Mi razvijamo sistem, ki je popolnoma pasiven. Zazna vse, kar prihaja, vendar se ga ne da odkriti. Tudi to bo predvidoma na trgu septembra,” napoveduje.

“Ekstremna rast podjetja”

Za opisane rešitve imajo v Vipavi že podpisana pisma o nameri, obetavni pa so tudi podatki o poslovanju. “Lansko leto je bilo pozitivno, letošnje leto bo Timtec Defense verjetno zaključil z dobrim milijonom evrov dobička ter med pet in šest milijoni evrov prometa. Drugo leto načrtujemo, da bo ta številka kar petkrat povečana. Takšna ekstremna rast je prisotna zaradi trga in inovativnih programov, ki jih razvijamo,” trenutne projekcije predstavi Ivo Boscarol, ki pričakuje, da se bo podjetje v naslednjih letih širilo “najmanj s faktorjem 200 odstotkov”.

Pisma o nameri so v Timtec Defense podpisali z različnimi kupci, tudi iz tujine. Z “velikim in znanim obrambnim igralcem” imajo vzpostavljeno strateško partnerstvo, vendar podrobnosti o tem zaradi pogodbe o zaupnosti še ne razkrivajo. “Vsi naši kupci so ali vladne agencije ali ministrstva za obrambo ali vojaško-obrambna podjetja. Zato je treba z obeh strani uskladiti izjave za javnost.”

Kupce imajo v Angliji, na Bližnjem vzhodu, potencial se kaže še v ZDA. Medtem ko so njihovi kupci prisotni tudi v Ukrajini, sami povpraševanj neposredno iz Ukrajine nimajo.