Slovenska pediatrinja o mobilnikih za uspavanje: To ne more nadomestiti staršev

Slovenija 03. Maj 202307:15 2 komentarja
Otrok s telefonom v postelji
PROFIMEDIA

Strmenje v zaslone povzroča čedalje več nepopravljivih razvojnih in vedenjskih težav otrok. Slovenska pediatrinja Vlasta Kunaver je spregovorila o eni od teh – čedalje večjem številu otrok z zaostankom v govornem razvoju. Ta je predvsem posledica za pogovor z otroki nevoljnih staršev, ki namesto pripovedovanja pravljic otrokom v posteljico raje položijo telefon. "Za otroka je glas staršev neprecenljiv. Pomeni ne le sporočanje kakršnekoli vrste, ampak tudi bližino, pozornost, varnost, podarjen čas," med drugim zapiše znana pediatrinja.

Zasloni postajajo čedalje večja grožnja zdravju in razvoju otrok. Pri tem pa skrbi predvsem dejstvo, da tovrstnim škodljivim praksam otroke zavestno izpostavljajo prav njihovi starši.

Prekomerna izpostavljenost zaslonom vpliva na vrsto zdravstvenih in vedenjskih težav pri otrocih, kar vse bolj opozarjajo tudi številni strokovnjaki. Ena od negativnih posledic je tudi poslabšanje vida otrok. O tem je v pogovoru za Poglobljeno spregovorila oftalmologinja prim. mag. Dragica Kosec z Očesne klinike UKC Ljubljana. “Dogaja se nam, da že pri otrocih, ki še niso dopolnili dveh let, izmerimo 7 ali več dioptrije,” je med drugim razkrila Kosec, ki vse več težav, povezanih z uporabo zaslonov, opaža tudi pri odraslih.

Otroku za uspavanje v posteljico telefon

Slab vid pa še zdaleč ni edina težava. Pediatri opozarjajo tudi na vse več otrok z zaostankom v govornem razvoju. O tem je v zapisu na Facebookovi strani Pediatrinja.si spregovorila pediatrinja Vlasta Kunaver, ki v svoji ambulanti zaznava čedalje več otrok z govornimi težavami.

Ob nedavnem obisku ene izmed mamic otroka s tovrstnimi težavami pa sta jo šokirali predvsem dve stvari. “Prva, da so otroku za uspavanje v posteljico dajali mobilnik, da je gledal risanke. Druga pa to, da imajo navado, da je televizija doma prižgana ves dan, tudi če je ne gledajo,” je zapisala.

Če je že ves dan prižgana televizija morda stalna praksa mnogih slovenskih družin, jo uporaba telefona za uspavanje otrok skrbi še bolj. Predvideva namreč, da še zdaleč ne gre za osamljen primer.

Za otroka je glas staršev neprecenljiv

“Za otroka je glas staršev neprecenljiv. Pomeni ne le sporočanje kakršnekoli vrste, ampak tudi bližino, pozornost, varnost, podarjen čas. Dokazano je, da je za govorni razvoj, glas staršev v najzgodnejšem obdobju tisti, ki je ključen. Nobena zvočno ali filmsko posneta govorjena beseda tega ne more nadomestiti. Otrok za pravilen govorni razvoj nujno potrebuje dovolj osebnega govornega stika s starši. Vsaj ena pravljica, ki jo povemo ali preberemo na dan, je nujen minimum. Otrok potrebuje mnogo več,” je zapisala.

Možnosti in izhodišč za pogovor z otroki vseh starosti so neizmerne, samo videti jih moramo, je dejala in opozorila, da smo prevečkrat prepričani, da je pogovor z otrokom že to, če mu med opravljanjem drugega dela mimogrede namenimo kakšno besedo. “Pogovor z otrokom je enako kot pogovor z odraslim. Nameniti moramo čas, pozornost, pogled, pa čeprav samo za nekaj minut.”

Ob tem je poudarila, da je za govorni razvoj pomembno ponavljanje, pri čemer je nujno, da izkoristimo pravljice ali druge vsebine, ki otroka pritegnejo, ter jih večkrat povemo ali preberemo. “Tako se ‘usedejo’ glasovi, besede, besedne zveze in melodija jezika. Otrokovo pozornost pridobimo tudi tako, da pri izbiri sodeluje. Naj izbere, katero pravljico ali drugo vsebino si želi slišati. Če imamo veselje do izmišljevanja pravljic, naj si otrok izmisli, kaj se bo v današnji pravljici zgodilo,” med drugim svetuje Vlasta Kunaver.

“Pa še to. Za pravljice in pogovarjanje z otrokom ni nikoli prezgodaj. Torej ne šele takrat, ko začnejo govoriti sami,” je v pozivu staršem zaključila pediatrinja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje