Slovenski gobarski raj: ne pomnijo, da bi kdaj nabrali toliko gob kot letos

Slovenija 24. Sep 202210:11 4 komentarji
gobe
Jan Gregorc/N1

Letošnja sezona gobarjenja, ki se je začela sredi avgusta, je na vrhuncu. Na Pokljuko, ki velja za gobarski raj, se te dni zgrinjajo obiskovalci z vseh koncev Slovenije, izplen pa je letos zelo bogat. Kot je za N1 povedal Pavel Jakopič, predsednik Gobarskega društva Gorje, ne pomnijo, da bi kdaj nabrali toliko gob kot letos. Številke merijo celo v tonah.

Jesensko obdobje je čas za nabiranje kostanja in gob, zato te dni v gozdovih srečujemo precej ljudi s pletenimi košarami v rokah. Gobarska sezona je v polnem teku, ljubitelji nabiranja pa se že tradicionalno najraje odpravijo na Pokljuko, kjer lahko pričakujejo bogato gobarsko bero.

Kljub zelo vročemu in sušnemu poletju je letošnja sezona na Pokljuki izjemno bogata. “Ne pomnim, da bi imeli kdaj na Pokljuki tako rast jurčkov,” je za N1 pojasnil Pavel Jakopič, predsednik Gobarskega društva Gorje. O obleganosti Pokljuke in bogati rasti pričajo tudi statistični podatki, saj naj bi na dan, tako Jakopič, ljubitelji nabrali tudi za okoli pet ton gob.

“Naredili smo izračun, in sicer tako, da smo konec tedna opazovali število vozil. V petnajstih minutah smo jih našteli 150, kar v eni uri pomeni približno 500, v petih pa 2.500. In če sta v vsakem vozilu po dve osebi, to pomeni pet tisoč obiskovalcev na Pokljuki,” je predstavil podatke.

Z masovnim gobarjenjem do uničenja narave

Člani društva sicer opozarjajo na pasti masovnega gobarjenja na območju Triglavskega narodnega parka (TNP). “Če bomo tako nadaljevali, bomo Pokljuko uničili. Težavo predstavljajo tudi nabiralci, ki gobe nabirajo na zavarovanih območjih,” je dejal predsednik Gobarskega društva Gorje. V TNP je nabiranje gob in gozdnih sadežev sicer dovoljeno, a samo v tretjem varstvenem območju.

Prvo in drugo varstveno območje, ki pomenita osrednje območje narodnega parka, sta prednostno namenjena uresničevanju varstva in ohranjanja narave, zato je nabiranje gliv in rastlin na teh območjih prepovedano. Ker pa prehodi z enega varstvenega območja v drugega v naravi niso posebej označeni, lahko nastajajo tudi kršitve.

“Z masovnim gobarjenjem bi lahko povsem uničili naravo. Z množičnim sprehajanjem uničujemo podrast, v kateri denimo raste borovničevje. Vse je pohojeno,” je na posledice nedeljskega hobija še opozoril Jakopič.

Kako pravilno nabiramo gobe?

Izogibajte se belih gob, veliko je strupenih

V TNP gobarjem sicer svetujejo, naj se o mejah posameznih območij poučijo pred odhodom v naravo, pri čemer jim je lahko v pomoč tudi zemljevid, na katerem so območja natančno označena. Jakopič pa ostaja kritičen, saj je premalo storjenega na samem terenu.

“V sklopu ekskurzije s TNP smo obiskali Avstrijo, in sicer podobno območje, kot je TNP in je zaščiteno. Tam imajo oznake, celo nadzornike, ki pregledujejo, koliko gob obiskovalci naberejo. Pri nas tega ni. Na določenih mestih so zapornice, ni pa opozoril, zato lahko marsikdo ob nabiranju vede ali ne zaide na zaščiteno območje. Prav zato bi morala biti ob poteh, kjer so meje zavarovanih območjih, opozorila z napisi,” je še ocenil Jakopič.

Poleg nabiranja na dovoljenih območjih pa morajo biti gobarji pazljivi tudi pri samih gobah, saj niso vse užitne. Gobar Jakopič svetuje, da se pri nabiranju izogibate belih gob, saj je veliko strupenih. “Največ znanja – poleg različne literature – lahko gobarji črpajo na različnih razstavah. Nekako pa velja, da se gobarji izogibamo belih gob,” je še dodal.

O užitnih, strupenih in zdravilnih gobah …

Vse, kar morate vedeti o nabiranju gob

Posamezni obiskovalec gozda lahko v smislu rekreativnega nabiranja za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma gob. Globa za prepolno košaro pa znaša od 200 do 400 evrov.  Ekipa N1 se je lani odpravila v gozd, kjer nam je Veronika Tratnik iz Gobarsko mikološkega društva Ljubljana pojasnila vse podrobnosti ljubiteljskega nabiranja gob. Več o tem pa v posnetku spodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje