Mednarodna akcija policistov: odkrili skoraj 300 nezakonitih prehodov meje

N1 video 15. Mar 202408:47 > 14:40 5 komentarjev

Na meji med Slovenijo in Hrvaško poteka usklajen poostren nadzor. Med sredo in petkom so policisti preprečevali in odkrivali nedovoljeno prehajanje notranje schengenske meje.

Slovenski in hrvaški policisti od srede do danes izvajajo skupen poostren nadzor meje. Zeleno mejo in mejne prehode tako nadzirajo mešane patrulje, v katerih sodelujejo policisti iz obeh strani meje. Nadzor je namenjen predvsem odkrivanju in preprečevanju nedovoljenih migracij ter čezmejne kriminalitete, je povedal vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije Peter Skerbiš.

Policisti so se osredotočili predvsem na območja, kjer je tveganje za nedovoljene migracije večje. Aktivnosti tako potekajo predvsem na območjih policijskih uprav Novo mesto, Koper in Ljubljana

Pri poostrenem nadzoru sodeluje več kot 160 slovenskih policistov. Vključeni so bili pripadniki specializiranih enot za nadzor državnih meja, sodelovali so tudi vodniki službenih psov, policisti pa uporabljajo tudi drone in helikopterje. Kadrovsko pa je dejavnosti na meji okrepila tudi hrvaška policija. Gre za prvi tovrstni poostren nadzor letos.

Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje. (Foto: Nik Rovan/BOBO)

V dveh dneh prijeli 13 tihotapcev

Slovenska policija je letos odkrila več kot 7.800 nedovoljenih prehodov notranjih schengenskih mej. V prvih dveh dneh skupnega poostrenega nadzora je slovenska policija odkrila 127 nedovoljenih prehodov državne meje in štiri tihotapce. Na hrvaški strani meje pa so odkrili 172 oseb, ki so nezakonito prestopile mejo, in tri tihotapce. Na hrvaški zunanji meji pa so odkrili šest tihotapcev.

Število nezakonitih prehodov meje se povečuje. “Če primerjamo letošnje obdobje do današnjega dne z lanskim smo na okoli 20-odstotnem povečanju. Kljub temu, še posebej glede na zimske mesece, so številke relativno nizke,” je rekel.

“Če pogledamo dnevne podatke, slovenska policija običajno na naši strani meje odkrije več prebežnikov,” je povedal Skerbiš. “Poostren nadzor pa kaže, da je tudi na hrvaški strani s sodelovanjem in dodatno napotitvijo slovenskih policistov v mešane patrulje mogoče odkriti več. Sposobnost odkrivanja nedovoljenih migracij je mogoče povečati.”

Vodja sektorja mejne policije je poudaril, da slovenska policija krepi mednarodno sodelovanje, saj verjame, da je le na ta način mogoče učinkovito upravljati nedovoljene migracije. Trenutno Slovenija že sodeluje v mešanih patruljah z italijanskimi in hrvaškimi policisti. Kdaj pa bi lahko začele delovati tripartitne patrulje, v katerih bi sodelovale vse tri države, pa je odvisno od Hrvaške.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje