Slovenski pediatri z brezplačno aplikacijo za starše: spremljajte razvoj otroka

Digitalno 15. Jun 202217:33 > 17:35 1 komentar
Mati z otrokom in telefonom
PROFIMEDIA

Pediatri z ljubljanskega kliničnega centra so skupaj s študenti medicine ustvarili brezplačno in neprofitno mobilno aplikacijo za starše z imenom Moj otrok. Z njo lahko starši spremljajo razvoj svojega otroka in opazijo morebitna odstopanja v razvoju, predvsem pa poiščejo zanesljive in preverjene informacije o nosečnosti, otrokovem zdravju, cepljenju in otrokovi zdravstveni oskrbi.

Slovenski pediatri so ustvarili brezplačno mobilno aplikacijo za starše z imenom Moj otrok. Z njo lahko starši spremljajo rast in razvoj svojih otrok ter poiščejo zanesljive in preverjene informacije o nosečnosti, otrokovem zdravju in njegovi zdravstveni oskrbi, ki so jih zbrali pediatri.

“Cilj aplikacije je staršem nuditi podporo in jim olajšati prve mesece (in leta) z novim malčkom s praktično in moderno rešitvijo za dostopanje do preverjenih informacij in sledenje zdravstvenemu stanju otroka,” so zapisali pediatri Sekcije za primarno pediatrijo in Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter prostovoljci Društva študentov medicine Slovenije, ki so aplikacijo ustvarili s podporo ministrstva za zdravje. Pri njeni zasnovi so sodelovali tudi s starši, saj so želeli poskrbeti, da bo zanje uporabna.

Ko si starši aplikacijo prenesejo na mobilne telefone, najprej vanjo vnesejo osnovne podatke o svojem otroku, kot je njegovo ime, spol in datum rojstva. Zatem lahko odgovorijo na seznam vprašanj, ki sicer niso obvezna, lahko pa odgovori nanje pomagajo pri naslednjem pregledu otroka pri pediatru. Vprašanja zadevajo porodno težo in dolžino otroka, morebitne posebnosti v nosečnosti, ob in po porodu ter v obdobju novorojenčka, morebitne posebnosti pri sorojencih in starših, dosedanje bolezni, hospitalizacije, operacije in poškodbe, alergije in podobno.

Ko starši vnesejo podatke o svojih otrocih, lahko vnesejo še kontaktne podatke svojega pediatra. Tako mu lahko prek aplikacije neposredno sporočajo podatke o zdravstvenem stanju otroka. Samostojno lahko beležijo in poročajo tudi o morebitnih neželenih učinkih po cepljenju otroka ter spremljajo urnik njegovega cepljenja.

Aplikacija vključuje tudi koledar, v katerem si starši lahko nastavijo opomnike za pregled otroka pri pediatru. Mobilna aplikacija ima tudi obširen informativni razdelek, v katerem lahko starši poiščejo informacije o boleznih, cepivih in cepljenju, negi in prehrani otroka, pa tudi nekaj informacij, namenjenih otrokom samim ter nosečnicam.

Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1
Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1
Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1
Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1
Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1
Aplikacija Moj otrok Aplikacija Moj otrok
Zajem zaslona/N1

Mobilna aplikacija staršem tako omogoča, da s spremljanjem rasti otroka opazijo morebitna odstopanja v njegovem razvoju ter poiščejo jasno razložene, zanesljive in od pediatrov preverjene informacije, pa tudi enostavne razlage in aktivnosti za otroka.

Ustvarjalci mobilne aplikacije poudarjajo, da je ta brezplačna, neprofitna in brez oglasov, prav tako pa zagotavlja varovanje osebnih podatkov. “Vpis osebnih podatkov ni nujen za uporabo aplikacije ali dostop do informacij, če pa si jo starši želijo uporabljati tudi na ta način, aplikacija ne shranjuje in ne dovoljuje dostopa do vanjo vpisanih podatkov drugim osebam,” so sporočili.

Brezplačno aplikacijo si lahko prenesete za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android ali operacijskim sistemom iOS. Ista ekipa je izdelala tudi aplikacijo za zdravstvene delavce, ki se srečujejo s cepljenjem ali svetovanjem o cepljenju otrokom ali odraslim z imenom CepInfo, v njej pa so zbrane strokovne informacije o cepljenju v Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje