Slovenski politiki obsojajo ravnanje Belorusije, Janša s puščico proti Čeferinu

Slovenija 24. Maj 202113:35 > 14:28 0 komentarjev
Prihodnost Evrope: Pahor in Janša
BOBO

Na včerajšnji incident s preusmeritvijo letala družbe Ryanair na letališče v Minsku in aretacijo potnika, do beloruskega režima kritičnega novinarja in aktivista Romana Protaševiča, se je odzval tudi slovenski politični vrh.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na Twitterju objavil, da “obsoja ravnanje beloruskih oblasti in se zavzema za neodvisno preiskavo dogodka”, hkrati pa objavil fotografijo z nedavnega srečanja z voditeljico beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ravnanje Belorusije že včeraj označilo za nesprejemljivo, pri tem pa pozvalo k takojšnji izpustitvi vseh potnikov in uvedbi neodvisne preiskave.

Tudi predsednik vlade Janez Janša se je na incident na Twitterju odzval že včeraj, ob tem pa je dogodek izkoristil za nov napad na predsednika evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Ob objavi fotografije, na kateri se Čeferin rokuje z avtoritarnim beloruskim predsednikom Lukašenkom, je namreč zapisal, da bi morale morebitne povračilne sankcije proti Belorusiji vključevati tudi prepoved sodelovanja v mednarodnih športnih tekmovanjih, prek katerih se tamkajšnji režim legitimira.

Odzvala sta se tudi evropska poslanca Klemen Grošelj in Milan Zver. Grošelj je incident označil za “nedopustno dejanje državnega zračnega piratstva, ki ogroža varnost potnikov in zračnega prometa”. Milan Zver pa je obsodil ravnanje Lukašenkovega režima in podprl poziv k preiskavi dogodka in uvedbi sankcij proti Belorusiji. “Takšna dejanja ne smejo ostati nekaznovana,” je med drugim zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!