Janša bo moral znova pred sodišče: “Blatenje je šlo čez mejo”

Slovenija 25. Maj 202112:36 > 26. Maj 2021 08:47 0 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič jr./Bobo

Sodišče je preklicalo za jutri predvideni predobravnavni narok v kazenski zadevi zoper predsednika vlade Janeza Janšo, v kateri mu novinar Reporterja Igor Kršinar kot zasebni tožilec očita razžalitev. Razlog za preklic je bolezen pooblaščenke Kršinarja, ki premierja toži zaradi - kot pravi - blatenja na družbenih omrežjih, ki je "šlo čez mejo".

Za jutri ob 9. uri zjutraj je bil razpisan predobravnavni narok zoper predsednika vlade Janeza Janšo, v kateri mu novinar Reporterja Igor Kršinar očita razžalitev. Sodišče je danes okoli 12. ure narok preklicalo. Kršinar nam je povedal, da zaradi bolezni njegove pooblaščenke.

Na vprašanje, zakaj tožba, nam je pojasnil, da se je zanjo odločil zaradi domnevnega premierjevega blatenja na družbenih omrežjih, ki je šlo po besedah novinarja “čez mejo”.

Očitki o drogi

Na vprašanje, katere objave so bile povod za tožbo, je izpostavil tvit, v katerem je predsednik vlade zapisal, da je “Kršinar očitno na trdi drogi”. Šlo je za odziv na Kršinarjev članek o navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče, da naj bi Janša na seji državnozborske komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb napovedal, da bodo po menjavi vlade padale glave. Janša je to označil za “čisto laž”.

Kršinar je kot primer razžalitve naštel še premierjevo poobjavo tvita državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča, v katerem je ta Kršinarjev priimek spremenil v Kršinor in se vprašal, če je “spet mešal viski in helex” (helex je vrsta pomirjeval). Tvit je bil odziv na Kršinarjev članek o lažnih profilih stranke SDS.

Druga poobjava, ki ga je zmotila, pa je tvit Toneta Ribiča (šlo naj bi za lažni profil), ki vsebuje sliko role toaletnega papirja, na kateri je Kršinarjeva fotografija.

Janša jutri dopoldne v DZ

Predsednika vlade smo vprašali, ali se strinja, da so izjave oz. objave žaljive ter kako komentira tožbo. Iz njegovega kabineta so nam odgovorili s kratkim: “Ne komentiramo.”

Janša ima sicer jutri poleg zdaj preklicanega naroka po javno dostopnih informacijah na urniku sodelovanje na seji v DZ, na kateri je predvidena točka o predlogu ustavne obtožbe zoper njega, ob 13.15. pa bo sodeloval na spletni tiskovni konferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem o prednostnih nalogah med predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Drugo sojenje zaradi razžalitve

Kršinarjev primer pa ni prva tožba zoper premierja zaradi razžalitve. Pred celjskim sodiščem teče sojenje zaradi njegove domnevne razžalitve novinark Radiotelevizije Slovenija Eugenije Carl in Mojce Šetinc Pašek.

Gre za ponovljeno sojenje, ki bi se moralo začeti sredi maja, a je sodnica obravnavo preložila, ker sta bila dva porotnika v tričlanskem sodnem senatu člana SDS. Nov datume je 1. junija.

*Odgovor kabineta predsednika vlade smo dodali 26.5.2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!