Sodišče zavrnilo pritožbo. Za poskus uboja v Poljčanah bo sedel pet let

Slovenija 16. Apr 202410:53 0 komentarjev
višje sodišče Maribor
Fotografija je simbolična (Foto: N1)

Višje sodišče v Mariboru je v celoti zavrnilo pritožbo obrambe Aljaža Verhovnika, ki si je prizadeval, da bi mu sodišče za poskus uboja ob upoštevanju omilitvenih določil izreklo nižjo kazen od minimalne. Sodba, s katero ga je mariborsko okrožno sodišče decembra obsodilo na pet let zapora, je postala pravnomočna, pišeta Slovenske novice in Večer.

Senatu višjih sodnic je zagovornik Igor Weindorfer na pritožbeni seji 21. marca predlagal, da sodbo razveljavi ali pa Aljažu Verhovniku izreče nižjo kazen. Na drugi strani je državni tožilec Tilen Ivič takšni argumentaciji pritožbe v celoti nasprotoval in predlagal, da izrečeno kazen potrdijo. Kljub temu je senat višjih sodnic pritožbo v celoti zavrnil kot neutemeljeno in pravnomočno potrdil kazen pet let zapora, so poročale Slovenske novice.

“Minimaliziranje kaznivega dejanja, ki ga je storil obdolženi zoper življenje in telo oškodovanca, ter poskus zaobida sicer neizpodbitnega, v odločbi o kazni upoštevanega dejstva obdolženčeve predkaznovanosti, kot to poskuša prikazati zagovornik v okviru zavzemanja za pravično kazen, ki bi bila nižja od petletne, je neresno in neprepričljivo,” je po navedbah Večera v sodbi izpostavil senat.

Verhovnik je Dominika Motalna, bivšega partnerja žene Patricije Verhovnik, napadel 16. januarja 2022 v Poljčanah. Tožilstvo mu je v prvi obtožnici očitalo poskus umora na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, saj naj bi nekdanjega partnerja svoje žene zvečer pričakal v zasedi pred njegovim domom in ga napadel z nožem, ko je ta božal svojega psa. Med ruvanjem naj bi žrtev tudi davil in ga potem, ko je ostal brez noža, poškodoval še z dletom.

Prvostopenjsko sodišče dosodilo sedem let zapora

Najprej je bil obtožen poskusa umora, kar je v preteklosti celo priznal in bil na predobravnavnem naroku obsojen na sedem let zapora, vendar sodba ni obveljala, saj so višji sodniki pritrdili obrambi, da prvostopenjsko sodišče ni preverilo, ali Verhovnik razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah, in da se tako ne ve, ali je obtoženi sploh vedel, kaj je priznal.

Senat višjega sodišča je primer vrnil na začetek in v sklepu o razveljavitvi sodbe poudaril, da v obtožnici v opisu dejanja niso zajeti zakonski znaki poskusa umora na zahrbten način, zaradi česar je tožilstvo tik pred koncem ponovljenega sojenja prvotni očitek o poskusu umora spremenilo v poskus uboja.

Vpletenost v sprva zatrjevani poskus umora je tožilstvo očitalo tudi njegovi ženi Patriciji in jo obtožilo pomoči pri kaznivem dejanju. Ker izvedenec za računalniško stroko na telefonih ni našel dokazov, da je Patricija Verhovnik možu pošiljala fotografije nekdanjega partnerja in njegovega avtomobila, je tožilstvo obtožbo zoper njo umaknilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!