Sodnikov in tožilcev jutri ne bo na sestanek k ministrici za pravosodje

Slovenija 08. Jan 202413:06 7 komentarjev
Sodišče
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je predstavnike sodniškega in tožilskega društva jutri povabila na sestanek. A se ga ne sodniki ne tožilci ne bodo udeležili.

Preden bodo začeli sodniki v sredo protestno opravljati le nujne zadeve, je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan predstavnike sodniškega in tudi tožilskega društva v torek povabila na “nujni sestanek” na ministrstvo. Na tem sestanku naj bi jo, kot je navedla za medije, seznanili z “nameravanimi tako stavkovnimi aktivnostmi kot tudi drugimi aktivnostmi obstrukcije delovanja državnih institucij”.

V kabinetu ministrice za pravosodje so nam dejali, da odgovora Slovenskega sodniškega društva in Društva državnih tožilcev Slovenije na vabilo na srečanje še niso prejeli. “Ministrica Švarc Pipan je že v petek pozvala društvi k dialogu in poudarila, da komuniciranje prek medijev ni konstruktivno,” so še navedli na pravosodnem ministrstvu.

A se niti predstavniki Slovenskega sodniškega društva niti predstavniki Društva državnih tožilcev Slovenije na povabilo ne nameravajo odzvati.

“Slovensko sodniško društvo nima dolžnosti, da ministrici za pravosodje poroča o nameravanih aktivnostih. Ministrica pa je vabljena, da pride na sedež Slovenskega sodniškega društva in poroča, v kateri fazi je uresničitev odločbe ustavnega sodišča ter kdaj bo odločba uresničena. Pričakujemo tudi poročilo, kako bo vlada od januarja 2024 naprej pokrila razliko med dejanskimi plačami sodnikov in sodnic ter plačami, kot jih je določila odločba ustavnega sodišča,” so v sporočilu za javnost navedli v sodniškem društvu. Njegova predsednica Vesna Bergant Rakočević je za N1 povedala, da bodo ministrstvo za pravosodje o svoji odločitvi pravočasno obvestili. “Takšno klicanje na zagovor morda res korenini v kakšnih prejšnjih časih,” je dodala.

Predsednik tožilskega društva Boštjan Valenčič pa je kot razlog, da se sestanka ne bodo udeležili, navedel, da se jim ne zdi smiselno debatirati o stavki, za katero tožilci še niso natančno dorekli datuma njenega začetka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje