Šokantni rezultati ankete o uporabi drog med slovenskimi vozniki

Slovenija 18. Jun 202418:49 1 komentar
vožnja, alkohol, droge, cesta
Foto: Profimedia

Agencija za varnost prometa je predstavila rezultate ankete o uživanju drog in vožnji, ki so po besedah direktorice agencije šokantni. Več kot četrtina vprašanih je v zadnjem letu že uživala droge. Med uživalci jih je na vprašanje, ali so pod vplivom drog sedli za volan, pritrdilno odgovorilo 61 odstotkov. Skoraj polovica vprašanih je ob vožnji po užitju droge pila tudi alkohol.

Na agenciji za varnost prometa so  opozorili na pogosto in ogrožajočo vožnjo pod vplivom drog. Anketa agencije kaže, da je večina od vprašanih, ki so jemali droge, to je 61 odstotkov, po zaužitju droge v zadnjem letu sedla za volan. To je zaskrbljujoče tudi zato, ker vozniki pod vplivom drog in alkohola ogrožajo vse v cestnem prometu.

Agencija je v anketi o uporabi drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila ugotovila, da je več kot četrtina vprašanih (26 %) v zadnjem letu že uživala droge. Na vprašanje, kako pogosto so jemali ali jemljejo drogo, jih je več kot tretjina (34 %) odgovorila vsaj enkrat na leto. Po navedbah direktorice agencije Simone Felser je šokantno, da je med uživalci drog več kot četrtina vprašanih, to je 27 odstotkov, drogo jemala vsaj enkrat na teden.

Med drogami, ki so jih anketiranci vzeli v zadnjem letu, prednjači kanabis (joint, trava, konoplja, marihuana in hašiš). Sledijo kokain, MDMA (ekstazi), halucinogene droge (LSD, gobe, 2C-B) in pomirjevala (helix, apaurin, kventiax), so navedli na agenciji.

Skoraj polovica vprašanih je ob vožnji po užitju droge pila tudi alkohol, še bolj alarmantno pa je po navedbah direktorice to, da je več kot 40 odstotkov vprašanih vozilo vsaj enega sopotnika. V 91 odstotkih primerov je vsaj eden od sopotnikov vedel, da je voznik pod vplivom drog. “Nesprejemljivo je, da praktično noben sopotnik zaradi tega ni bil zaskrbljen,” je poudarila direktorica.

Uživanje drog med drugim vpliva na zbranost, spremembe čustvenega stanja, reakcijski čas voznika, zmožnost presoje o varnostni razdalji in hitrosti nasproti vozečega se vozila, so opozorili. “Nikakor ne smemo pozabiti, kako negativno droge vplivajo na vožnjo,” je poudarila direktorica Felser.

Več nadzorov in ozaveščanja

Na agenciji so med ključnimi ukrepi izpostavili več policijskih nadzorov, izboljšanje ozaveščanja o vplivu drog in psihoaktivnih snovi ter povečanje dostopnosti programov za zdravljenje odvisnosti. “Ne ogrožajte svojega zdravja in ne uživajte prepovedanih drog. Če ste vzeli drogo, nikoli ne sedite za volan. Prav tako se nikoli ne usedite v vozilo, kjer je voznik pod vplivom droge, in poskrbite, da tudi vaši prijatelji ne vozijo, če so vzeli drogo,” je dejala Felser.

Simona Felser
Direktorica Agencije za varnost prometa Simona Felser (Foto: Bobo)

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije uprave uniformirane policije pri generalni policijski upravi je opozoril, da je neustrezno psihofizično stanje še vedno najpomembnejši posredni dejavnik za prometne nesreče. Navedel je, da je že zadnjih nekaj let skoraj deset odstotkov prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. “Droge vplivajo, da vozniki slabo zaznavajo okolico in lahko slabo reagirajo,” je dejal Vehovec.

“Gre za področje, ki je z vidika nadzora veliko bolj zahtevno kot preizkušanje alkoholiziranih voznikov, zato policiste usposabljamo, da na podlagi telesnih znakov prepoznajo simptome, da je neka oseba lahko pod vplivom psihoaktivnih snovi,” je še dejal Vehovec

Agencija za varnost prometa je spletno anketo izvedla maja in junija na vzorcu 3301 posameznika v okviru prve nacionalne preventivne akcije “Droge”. Policija bo v okviru te do konca junija izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog. Prisotnost droge v telesu bodo pri voznikih ugotavljali tudi s pomočjo tisoč dodatnih hitrih testov, ki so jim jih na agenciji predali na novinarski konferenci.

Lani je bilo po podatkih agencije 92 prometnih nesreč pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Umrli so trije udeleženci, 44 prometnih nesreč pa je bilo s hudo telesno poškodbo. Policisti so odredili 1505 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje