Vlada predlaga zamrznitev cen šolskih malic

Slovenija 22. Sep 202214:46 0 komentarjev

Vlada je potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju in ga v državni zbor pošilja po nujnem postopku. Zakon predvideva, da bodo cene šolske malice, oskrbnin v dijaških domovih in stroškov bivanja v študentskih domovih ostale enake. Razliko bo vlada pokrila iz državnega proračuna, je napovedal minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič.

Kot je dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, gre za nov zakon v vrsti ukrepov za blažitev draginje. Zakon po njegovih besedah pokriva tri področja: oskrbnine v dijaških domovih, malice v osnovnih in srednjih šolah in področje študentskih domov.

Namen ukrepa je zamrznitev cen malic, oskrbnin v dijaških domovih in stroškov bivanja v študentskih domovih. Razliko bodo pokrili iz proračuna oziroma sredstev ministrstva za izobraževanje znanost in šport, je povedal Papič.

Po ministrovih besedah letos govorimo o znesku 4 milijone evrov, v naslednjem letu pa 14 milijonov evrov. Minister je poudaril, da ukrep velja za celotno šolsko leto, od 1. septembra letos do konca avgusta naslednje leto.

“Želimo ohraniti cene nizke oziroma na ravni prejšnjega šolskega leta ter na ta način seveda vplivamo na zaustavitev inflacije,” je povedal in dodal, da bo država te stroške krila tudi za nazaj, torej tudi za mesec september.

Kot je dejal Papič, je celoten zakon usklajen. “Prepričan sem, da bomo na ta način bistveno prispevali k zniževanju stroškov v času šolskega leta za dijake in študijskega leta za študente,” je dodal.

Predlog so pozdravili v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so študentski domovi ob visokih cenah najema na trgu za študente ostali edina dostopna možnost za bivanje v študijskih središčih. “Če bi prišlo do pričakovanega dviga cen stanarin, temu več ne bi bilo tako,” so poudarili.

Ob tem pa opozarjajo, da je rešitev interventnega zakona predvidena le za prihajajoče študijsko leto. Zato predlagajo, da v okviru vladnega sveta za študentska vprašanja nemudoma začnejo pripravo sistemskih rešitev, prioritetno usmerjenih v dvig subvencije za bivanje v študentskih domovih. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!