Soočenje: boj za upokojence ali boj na plečih upokojencev?

N1 video 26. Maj 202318:42 5 komentarjev
upokojenci
PROFIMEDIA

Poslanci so na izredni seji državnega zbora, ki je bila sklicana na zahtevo SDS, razpravljali o položaju upokojencev. So od vlade dobili le "blažev žegen", kot pravi predsednik opozicijske SDS Janez Janša, ali pa vlada resno, ustrezno in sistemsko ukrepa, kot trdijo v koaliciji? Ali gre za boj za upokojence ali boj na plečih upokojencev?

Poslanci so na izredni seji državnega zbora, ki je bila sklicana na zahtevo SDS, razpravljali o položaju upokojencev in o priporočilih, ki jih odbor za delo v četrtek zvečer ni podprl. V skladu z njimi bi vlada denimo pristala na 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse in na dodatno enoodstotno uskladitev za upokojene do vključno leta 2011.

Na to temo smo v oddaji N1 STUDIO, ki je tokrat potekala v državnem zboru, soočili dva člana odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, poslanko SDS Karmen Furman in poslanca Svobode Deana Premika.

Po besedah poslanke SDS pomoč upokojencev, ki jo jim je namenila koalicija, ni zadostna, saj ne izpolnjuje zavez iz koalicijske pogodbe. “Želimo le, da koalicija začne delati in izpolni to, kar je obljubila,” je poudarila Furman in dodala, da so v SDS ponudili roko sodelovanja. “Želeli smo sodelovati, a koalicija ni podprla naših priporočil, kar daje signal, da koalicijskih zahtev morda ne bo izpolnila,” je prepričana poslanka SDS. Katera priporočila so pripravili v stranki SDS in zakaj jih koalicija ni podprla?

SDS vladi očita, da upokojencem deli bonbončke in jih zavaja. “Vlada ubira popolnoma enak manever kot lani. Tudi zdaj bo podelila bonbončke, in sicer dvakratni dodatek v novembru in decembru. Če bi šlo za izredno uskladitev, bi imeli spremembo pokojninske zakonodaje.” A v Svobodi to zanikajo in pravijo, da je največ bonbončkov upokojencem razdelila vlada Janeza Janše.

“Zdajšnja vlada se je dejansko lotila reforme, ki pa je proces. Da ne omenjam, kdaj se je vlada komaj organizirala tudi zaradi polen z reformami in podobno. Ampak iščemo rešitve tudi za pokojninsko reformo. Trdo delamo, da bi naredili red in naslovili težave, ki obstajajo,” je jasen Premik. Zakaj torej po njegovem mnenju SDS zahteva sklice izrednih sej in ali s tem izkorišča stiske najranljivejših?

Na četrtkovi seji, ko je državni zbor sprejemal zakon o izvrševanju proračuna (ZIPRS), je bilo napeto. Seja se je zapletla, bilo je ogromno proceduralnih predlogov, protestov SDS in celo ena prekinitev, predvsem zaradi amandmaja o stomilijonski pomoči upokojencev, ki ga je napovedal premier Robert Golob. Ni bil namreč vložen v skladu z običajno parlamentarno prakso. V spodnjem posnetku pa več o teh zapletih in kdo je pravzaprav “zamočil”.

Ministrstvo za delo napoveduje sistemske rešitve in pokojninsko reformo, ki jo bodo pripravljali v socialnem dialogu, pri tem pa da bodo skrbno pretehtali vsako rešitev, saj zadeve po besedah državnega sekretarja na pristojnem ministrstvu za delo Igorja Feketije niso enoznačne. Kaj bo reforma prinesla upokojencem, kako se bo izboljšal njihov položaj, bodo v koaliciji k pripravi povabili tudi SDS?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje