Soočenje o štempljanju: “Zakon velja, treba ga je upoštevati.” “Nismo leta 1895”

N1 video 16. Nov 202318:57 30 komentarjev
JUVANČIČ, JUVAN
Foto: Denis Sadiković/N1

Novela zakona o evidentiranju delovnega časa, ki se začne izvajati v ponedeljek, še naprej razburja. Kljub številnim pozivom je vlada ne namerava zamrzniti, saj da to niti ni mogoče. O tem sta v oddaji N1 STUDIO mnenja soočila izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič in državni sekretar z ministrstva za delo Dan Juvan.

Spremembe sistema evidentiranja delovnega časa bi morale začeti veljati v ponedeljek. Delodajalec, ki mora že danes voditi dnevno evidenco o številu opravljenih ur za vsakega delavca, bo moral beležiti še čas prihoda in odhoda delavca, obseg izrabe odmora med delovnim časom, opravljene ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času. Medtem ko so med podjetniki mnenja deljena, je krovna sindikalna organizacija kritična do delodajalcev, ki nasprotujejo novemu sistemu evidentiranja delovnega časa, in poziva politiko, naj v sistem ne posega.

O tem sta v oddaji N1 STUDIO mnenja soočila izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič in državni sekretar z ministrstva za delo Dan Juvan, pristojen za socialne zadeve, trg dela in zaposlovanje, delovna razmerja in pravice iz dela.

Potem ko je med delom delodajalcev zaradi novih pravil završalo, je minister za gospodarstvo Matjaž Han za N1 dejal, da je zakon žal napisan tako, da ni izvedljiv in da bo morala vlada priznati, da je naredila napako ter da bodo zakon spremenili.

“Preseneča me, da je završalo, saj je bil zakon sprejet v soglasju z delodajalsko stranjo,” je poudaril Juvan in dodal, da zakon velja, zato ga je treba upoštevati.

Petra Juvančič je dejala, da je zakon neživljenjski in neprimeren za sodobne oblike dela. Poudarila je, da situacija v gospodarstvu ni enoznačna ter da obstaja veliko poklicev in panog, kjer je temelj odnosov zaupanje med delodajalcem in delavcem. Dodala je, da zakon ni problematičen za direktorje, ampak predvsem obremenjuje delavce. V spodnjem videu poglejte, zakaj je po njenem mnenju tako.

Zakaj šele zdaj?

Vprašanje, ki se poraja, je tudi, zakaj je vihar nastal šele tik pred zdajci. Zakon je bil namreč usklajen na Ekonomsko-socialnem svetu že septembra lani, aprila letos pa je bil zakon sprejet. Predstavnik delodajalcev Mitja Gorenšček je takrat dejal, da je zakon sprejemljiv za vse. Zakaj so torej zdaj nekateri delodajalci skočili v zrak? In kako so na ministrstvu “s številnimi strokovnimi posveti z delodajalci” razrešili dileme, ki se zdaj znova porajajo, kot pravi Juvan?

“Ne delamo vsi v umazanih tovarnah”

Predstavnica menedžerjev je poudarila, da smo leta 2023 in ne leta 1895 ter “se ne moremo o oblikah dela pogovarjati, kot da smo na začetku industrijske revolucije, kot da vsi delamo v umazanih tovarnah in gradbeništvu”.

Poudarila je, da se danes pogovarjamo o dodani vrednosti v ustvarjalnih poklicih, sprejemamo pa zakonodajo, “ki bi bila aktualna pred 50 leti”. Dodala je, da dober gospodarstvenik vodi ekipo na podlagi rezultatov, ne na podlagi minut prisotnosti. Dan Juvan pa ji je odgovoril, da “na žalost velika večina delavcev ne živi te realnosti, saj opravljajo neplačane nadure in podobno”.

Tudi v nadaljevanju sta vztrajala vsak na svojem bregu, več pa v spodnjem videu.

Možne še nove izjeme

Med izjemami, ki se jim ne bo treba evidentirati, so za zdaj zaposleni v visokem šolstvu, pa tudi funkcionarji. Kaj pa drugi, na primer zaposleni v gostinstvu, turistični delavci, novinarji, zaposleni v družinskih podjetjih …? Izjeme je možno urediti s področno zakonodajo, toda “v gostinstvu prihaja do številnih zlorab in izkoriščanj”, je bil oster Juvan. Govoril je tudi o tem, da že sto let obstaja 40-urni delovnik in da gospodarstvo noče pristati niti na to, da bi delodajalci prostovoljno določili možnost 30-urnega.

Petra Juvančič je menila, da problema kršiteljev ne moremo reševati tako, da z gorjačo udarimo po celem gospodarstvu. Juvan pa pravi, da ne lovijo kurjih tatov in ne zavirajo gospodarstva, ampak uvajajo sistem, v katerem ne bo nelojalne konkurence poštenim delodajalcem. Prepričan je, da zakonu nasprotujejo “tisti, ki želijo še naprej izkoriščati delavce”.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje