Rok Snežič z majico Kordiša, s soprogo na vprašanja komisije odgovarjala skopo

N1 video 27. Jan 202212:25 > 14:40 17 komentarjev

Vabilu na zaslišanje pred preiskovalno komisijo državnega zbora sta se odzvala zakonca Snežič, ki pa sta na vprašanja komisije odgovarjala skopo. Klavdija Snežič se je v odgovorih sklicevala na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki med drugim določa, da lahko priče odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Na ta člen se je v odgovorih skliceval tudi Rok Snežič, ki se je zaslišanja udeležil s provokacijo poslanca Levice Mihe Kordiša na svoji majici in maski. Njegov drugi najpogostejši odgovor je bil, da se ne spomni.

Zaslišanja pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, se je danes – po več vabilih – udeležila prvotna največja lastnica Nova24TV in soproga davčnega svetovalca Roka Snežiča Klavdija Snežič.

Ko je na zaslišanju dobila besedo, je zastavila njegov potek z napovedjo, da bo na vsa vprašanja odgovorila enako, in sicer se bo sklicevala na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi. Ta določa:

(1) Pred pričetkom pričevanja je treba priče poučiti o njihovi pravici, da odklonijo odgovor na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravile sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.

(2) Priče in izvedence je treba pred začetkom zaslišanja opozoriti, da morajo izpovedati po resnici. Opozoriti jih je treba na kazenskopravne posledice krive izpovedbe. V postopku pred preiskovalno komisijo se priče in izvedenci ne zaprisežejo.

Po nekaj enakih odgovorih je podpredsednik komisije Jani Möderndorfer odvrnil, da je njegova dolžnost, da jo izpraša vse, kar člane preiskovalne komisije zanima za sestavo poročila. Tako je z vprašanji nadaljeval, z vnaprej pripravljenim odgovorom pa je nadaljevala tudi Snežič. Je pa na koncu zaslišanja ustno priglasila stroške prevoza na zaslišanje in z njega. 

Celotno zaslišanje Klavdije Snežič pred parlamentarno komisijo državnega zbora si lahko ogledate tukaj:

Snežič s provokacijo Kordiša

Zaslišanja se je ob 12. uri udeležil tudi Snežič sam. Pozornost je najprej pritegnil zato, ker je oblekel majico, na kateri je vidna fotografija poslanca Levice Mihe Kordiša, ki ima v roki banano. Gre za staro fotografijo, ki je v javnosti že krožila. Enako podobo je Snežič imel tudi na svoji maski iz blaga, ki sicer glede na zadnji vladni odlok niso več ustrezne.

“Da se vidi slikica mojega oboževalca, je tudi na maski, naj se še njega malo vidi,” je dejal ob prihodu v prostore državnega zbora in omenil, da naj bi se tudi poslanec Kordiš po Ljubljani sprehajal z njegovo fotografijo.

Poslanec Kordiš se je na provokacijo odzval z zapisom na Facebooku, kjer je pozval finančno upravo in policijo, naj ga priprejo. “Hop v lisice in v zapor,” je dodal.

Rok Snežič
Borut Živulović/BOBO

Najprej zahteval Bandellija, ki da je grozil njegovi ženi

Snežiča je najprej zanimalo, kam se je odpravil poslanec Marko Bandelli, saj da je pred tem njegovo ženo “napadal glede kazenske ovadbe” in ji “grozil” s kazenskim pregonom zato, ker se je sklicevala na 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi.

“Za njega imam eno vprašanje, nekam je pobegnil. Se je ustrašil moža, da bo prišel sem,” je dejal Snežič, nakar ga je predsednik preiskovalne komisije Gregor Perič pozval, naj se osredotoči na preiskavo. Snežiča je zanimalo, kateri člen kazenskega zakonika omogoča pregon osebe, če na vprašanja komisije odgovarja na način, kot je odgovarjala njegova žena. Poudaril je namreč, da se tudi sam želi zagovarjati na tak način.

“Prosim, da se ga pokliče, da vidim, kako bo še meni grozil,” je dejal.

S Peričem sta nato brala člene kazenskega zakonika in utemeljevala, ali je implementacija členov v parlamentarni komisiji ustrezna.

“Se ne spomnim”

“Povabili ste me kot podjetnika. Nisem ne politik, ne zaposlen v nobenem državnem podjetju. Vi ste parlamentarna komisija, ki preiskujete odgovornosti funkcionarjev, kar jaz nisem, zato sem sem prišel zgolj zato, ker na vabilu piše, da če se ne bom odzval, me boste prisilno privedli,” je v nagovoru dejal Snežič, ki meni, da pred parlamentarno komisijo kot podjetnik in ne državni funkcionar o svojih poslih nima kaj odgovarjati.

“To so drugi organi, to je sodišče, policija, tožilstvo,” je navedel in napovedal, da – kot njegova žena – na vprašanja, ki prihajajo, ne bo odgovarjal.

“Skliceval se bom na dva druga odgovora. Odgovor A bo ‘se ne spomnim’, kar kot priča lahko vedno rečem, drugi pa bo enak, kot ga je imela moja žena, 10. člen zakona o parlamentarni preiskavi,” je dejal. Svojo napoved je med zaslišanjem tudi uresničil in na vprašanja komisije odgovarjal z enim od ponujenih odgovorov.

“Sem sem se prišel malo zabavat, komisija je zame brezzobi tiger,” je med drugim navedel.

Zahteval dokaze, da je poslovno povezan z Dijano Đuđić

Na več vprašanj, vezanih na davčno svetovanje, je dejal, da je pripravljen nanje kot davčni strokovnjak odgovarjati proti plačilu. “Sprejemam tudi gotovino in račun dobite po pošti,” je dejal.

Na vprašanja o poznanstvih s predsednikom vlade Janezom Janšo je Snežič odgovoril, da ne more ne zanikati ne potrditi, ali se z njim druži. O poznanstvih z Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević, Miranom Vukom in drugimi, ki naj bi bili vpleteni v sporne finančne transakcije, je Snežič odgovoril, da mu odnosa s prijatelji in znanci ni treba pojasnjevati, pa tudi, da se ne spomni.

Na več vprašanj o poslih, vezanih na odvetnico Đuđić, je odgovoril, naj njo povabijo na zaslišanje in ji vprašanje postavijo sami. Večkrat je zahteval tudi dokazila o sodelovanju z omenjenimi osebami. “Pozivam vas, da mi daste eno pogodbo o poslovnem sodelovanju z gospo odvetnico Dijano Đuđić. Stalno govorite, da sem z njo poslovno povezan. Predočite mi en dokaz, da sem jaz z njo poslovno povezan. Pozivam vas, dokažite mi, da sem jaz z njo poslovno povezan,” je odgovarjal Snežič.

Na vprašanja, vezana na enega od lastnikov podjetja Majbert Pharm Klemna Nicolettija, je večkrat odgovoril, da se z Instagram fanti ne druži, saj sam nima Instagrama.

Po opozorilu strokovne službe zamenjal masko

Kmalu po začetku zaslišanja je do Snežiča pristopila strokovna sodelavka, ki mu je prinesla masko tipa FFP. “Iz strokovnih služb nas opozarjajo, da moramo uporabljati ustrezne maske,” je pojasnil Perič, Snežič pa je svojo platneno masko v tistem trenutku zamenjal. Masko, s katero je provociral poslanca Kordiša, je vidno namestil na mizo pred sabo.

Na zaslišanje je bil danes vabljen tudi nekdanji direktor Nove24tv Damjan Damjanovič, a se je opravičil zaradi zdravstvenih razlogov. Vabila na današnjo so sicer vabljenim vročili s pomočjo detektivov.

Komisija je med drugim že zaslišala notranjega ministra Aleša Hojsa. Kot nekdanji direktor Nove24TV je zatrdil, da storitve, ki so jih Novi24TV plačevala madžarska podjetja, niso bile fiktivne. Nekdanji direktor Novih obzorij Božo Predalič je preiskavo označil kot navaden lov na čarovnice, nekdanji odgovorni urednik Nove24 Boris Tomašič pa zanikal financiranje SDS.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje