Sova sporočila komisiji: Bobnar in Lindav sta na pričanju razkrila tajen podatek

Slovenija 08. Dec 202319:35 7 komentarjev
Pričanje Boštjana Lindava in Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo
Foto: Borut Živulović/BOBO

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je komisiji državnega zbora, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo policije, sporočila, da sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef policije Boštjan Lindav na zaslišanju na zaprtem delu seje konec oktobra razkrila tajni podatek.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo policije, je v zadnjih tednih zaslišala več prič. 23. oktobra sta pred komisijo stopila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef policije Boštjan Lindav. Pričala sta tudi na zaprtem delu seje, kjer naj bi spregovorila o tem, da je preložitev aretacije ruskih vohunov s prvotno načrtovanega datuma (28. november lani) na 5. december lani zahteval premier Robert Golob. Predsednik komisije, poslanec Svobode Miha Lamut je po poročanju TV Slovenija predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) povabil, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje, da bi ugotovili, ali so podatki, o katerih sta govorila Bobnar in Lindav, tajni. V dokumentacijo so vpogledali direktor Sove, njegov namestnik in uradna oseba agencije.

Kot je preiskovalna komisija pojasnila Televiziji Slovenija, so od Sove v sredo ta teden prejeli odgovor, da je bil v pričanju Bobnar in Lindava naveden tudi podatek, ki ga Sova v skladu z zakonom o tajnih podatkih opredeljuje kot tajnega.

Tudi viri N1 blizu Sove so potrdili, da je Lamut agencijo povabil, da preveri, ali sta Bobnar in Lindav na pričanju za zaprtimi vrati povedala kakšen tajni podatek. V dokumentacijo je vpogledalo več predstavnikov Sove, ki so manjši del pričanja prepoznali kot tajen. Po nekaterih informacijah bi tajni podatek lahko bil datum 28. november 2022. Direktor Sove Joško Kadivnik naj bi najprej razmišljal o izvedbi aretacije na ta datum, kot je znano, pa je bila nato aretacija izpeljana teden dni kasneje, 5. decembra.

Odvetnik Tatjane Bobnar Luka Švab je za TV Slovenija povedal, da ga ugotovitev Sove preseneča, saj po njegovem prepričanju na zaslišanju ni bil razkrit noben tajni podatek. “Menim, da je moja stranka bila dolžna razkriti te podatke, ker je šlo za  prekoračitve pooblastil, če ne celo za kaznivo dejanje,” je dodal. Zagovornik Lindava Gregor Verbajs pa je dejal, da vsebina, o kateri je nekdanji šef policije pričal na zaprtem delu seje, ne more biti označena s stopnjo tajnosti, zato Lindav ni potreboval odveze molčečnosti. Oba odvetnika menita, da do razkritja tajnih podatkov pride le v primeru, ko so ti razkriti nepoklicanim osebam, kar pa poslanci, ki so člani preiskovalne komisije, niso.

Potem ko je revija Reporter minuli teden poročala, da naj bi Sova pred dvema tednoma zaradi suma izdaje tajnih podatkov na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjo ministrico za notranje zadeve Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Lindava, so prejem take ovadbe zanikali tako na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani kot na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), je poročala STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje