Napad na spletno stran predsednice: podatki varni, a skrb vzbujajo novi napadi

Slovenija 27. Mar 202417:09 > 21:23 6 komentarjev
hekerski napad
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Spletna stran predsednice republike je bila danes popoldne več ur nedelujoča. Gorazd Božič z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je za N1 potrdil, da se je zgodil napad na spletno mesto predsednice, a da so ga zaustavili. Zdaj skrbijo predvsem nadaljnji napadi na vladne spletne strani.

Popoldne je prenehala delovati spletna stran predsednice republike. Ohromljena je bila okoli tri ure. V uradu predsednice republike so za N1 potrdili, da so zaznali težavo.

Gorazd Božič z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je za N1 potrdil, da se je zgodil napad na spletno mesto predsednice, a da so ga kmalu zaustavili. Težavo so reševali z ostalimi pristojnimi. Z napadom hekerji po Božičevih besedah niso vdrli v sistem, temveč so le upočasnili delovanje spletne strani. Ostala infrastruktura je tudi med mrkom spletne strani delovala nemoteno. Kdo stoji za napadom, Božič še ni mogel komentirati.

Zvečer so s SI-CERT sporočili, da so izvedli “blokado zlonamernega prometa”. Razložili so, da gre v teh primerih za “usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost”. “Takšne napade odzivni centri držav članic EU in NATO spremljamo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada,” so še zapisali v sporočilu.

Spletna stran predsednice republike je bila več ur nedelujoča. (Foto: zajem zaslona)

Na uradu vlade za informacijsko varnost so za N1 povedali, da v tej fazi navedb glede morebitnega hekerskega napada ne morejo komentirati, niti jih ne morejo potrditi ali ovreči, so pa bili o nedelovanju spletne strani obveščeni. “Ob tem se zahvaljujemo pristojnim organom za hitro in strokovno ukrepanje,” je predsednica republike Nataša Pirc Musar še dopisala na družbenem omrežju X.

Ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn je pred tem sicer napovedala “začetek velikih napadov na vladne spletne strani Republike Slovenije”. Dodali so, da bodo začeli s spletno stranjo predsednice republike. Zmotila naj bi jih slovenska priključitev češki pobudi za skupno nabavo streliva Evropske unije za Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje