Spletni goljufi so se preselili na Booking: bodite pozorni na (pre)dobre ponudbe

Potovanja 23. Jun 202311:23 1 komentar
booking
PROFIMEDIA

Če ste na platformi Booking naleteli na luksuzno opremljeno počitniško namestitev na dobri lokaciji za nenavadno nizko ceno, bodite previdni, saj je zelo verjetno, da gre za prevaro. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo, da se lahko goljufije, s katerimi poskušajo prevaranti pridobiti podatke vaše bančne oziroma kreditne kartice, pojavijo na povsem legitimnih spletnih straneh, kot sta Booking in Airbnb.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo na novo spletno prevaro, s katero poskušajo goljufi pridobiti številko kreditne kartice uporabnikov določenih spletnih platform in jih tako okrasti.

V tokratni prevari spletni goljufi na platformi Booking ponujajo luksuzno nastanitev po izjemno ugodni ceni. Uporabnik po opravljeni rezervaciji dobi obvestilo, da je bila ta odpovedana zaradi preverjanja kreditne kartice na Bookingu, nakar prevaranti ponudijo možnost za ponovno rezervacijo in plačilo preko povezave v sporočilu. Kot so zapisali na spletni strani, goljufi ob tem izvajajo dodaten pritisk in grozijo, da rezervacija ne bo uspešna, če denar ne bo nakazan takoj. Povezava za plačilo vodi do lažne spletne strani z grafično podobo Bookinga, kamor je treba vnesti podatke o kreditni kartici za plačilo rezervacije.

Podatki, ki jih vnesemo na lažno spletno stran, so posredovani prevarantom, ki tako pridejo do sredstev na našem računu.

Varni na internetu
Na lažni spletni strani z grafično podobo Bookinga bodo prevaranti od vas zahtevali podatke vaše bančne kartice (Foto: Varni na internetu)

Fotografije v lažnih oglasih so pogosto ukradene, naslov je lahko povsem izmišljen ali pa tam sploh ni bivalnega objekta. Po drugi strani pa SI-CERT beleži tudi primere prevar, pri katerih so uporabniki rezervirali nastanitev preko povsem legitimnega Booking profila, ki so ga goljufi zlorabili. Podobne prevare so na SI-CERT zaznali tudi na platformi Airbnb.

Kako se zaščititi?

Varni na internetu svarijo, da če se ponudba zdi predobra, da bi bila resnična, običajno tudi je. Svetujejo, da objavljene fotografije poiščete na spletu z orodjema TinEye in Google Images, lokacijo in naslov nastanitve pa preverite na Googlovih zemljevidih in uporabite funkcijo uličnega pogleda oziroma “street view” ter jo primerjate s fotografijami v oglasu. Prav tako preverite ocene in mnenja uporabnikov, saj lahko ti oceno podajo šele, ko so prenočili v izbrani nastanitvi – če ocen ni, je to lahko znak, da gre za prevaro.

S ponudnikom komunicirajte samo prek uradne platforme, saj poskušajo goljufi komunikacijo po navadi speljati prek katere druge komunikacijske platforme. Na sporočila, ki jih prejmete prek drugih kanalov, se ne odzivajte. Če z vami kontaktirajo prek WhatsAppa, Vibra ali druge aplikacije za hipno sporočanje, sporočilo ignorirajte. Prav tako ne nakazujte denarja kamorkoli drugam kot na uradni platformi Bookinga, saj ste do vračila sredstev upravičeni le, če rezervacijo in plačilo opravite prek uradne platforme. Če vas kdo prepričuje o nasprotnem, ne nakazujte denarja, obrnite se na pomoč uporabnikov platforme in jih prosite za nasvet.

Če ste podatke svoje bančne kartice na povezavi goljufov že vpisali, nemudoma kontaktirajte s svojo banko. Če ste bili oškodovani, pa to čim prej prijavite policiji, še dodajajo na SI-CERT.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje