Sprejeta novela zakona, ki omogoča prejemaje državne in Zoisove štipendije

Slovenija 24. Nov 202318:21 0 komentarjev
študenti
Profimedia

Državni zbor je z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o štipendiranju. Ta z naslednjim šolskim letom omogoča sočasno prejemanje državne in Zoisove štipendije. Štipendije Ad futura pa prenaša na ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Državna štipendija je kot dopolnilni prejemek namenjena dijakom in študentom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin. Zoisova štipendija pa je namenjena dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov.

Po sedanji ureditvi sočasno prejemanje obeh štipendij ni možno. Danes sprejeta sprememba pa bo omogočila, da bodo tisti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo tudi izjemne dosežke, ob izpolnjevanju pogojev lahko prejemali obe štipendiji.

Novela, ki so jo vložili poslanci koalicije, ob tem s šolskim oz. študijskim letom 2025/2026 štipendije Ad futura, namenjene za mednarodno mobilnost, s štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada prenaša na ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Poleg tega pa se z njo preprečuje, da se državna štipendija s 1. januarjem 2024 ne bo za nekaj evrov znižala, kar bi se zgodilo zaradi sprejetega zakona o urejanju skupnosti študentov.

Z omenjenim zakonom je bila namreč višina državne štipendije v absolutnem znesku določena tudi za leto 2024, vendar znesek državne štipendije po 10,3-odstotni uskladitvi v letošnjem letu že presega znesek, ki ga je za prihodnje leto določil zakon o urejanju položaja študentov. To pa bi pomenilo, da bi se morale 1. januarja 2024 zaradi določbe tega zakona višine državne štipendije v vseh dohodkovnih razredih znižati, v prvem za približno 14 evrov, v drugem za približno 12 evrov, v tretjem za približno 10, je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Finančne posledice novele so ocenjene na sedem milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!