Sprejeta novela zakona o socialnem varstvu, kaj predvideva?

Slovenija 17. Jul 202320:06 0 komentarjev
Državni zbor
Foto: N1

Poslanci so sprejeli novelo zakona o socialnem varstvu, ki med drugim predvideva kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva. Niso pa podprli dopolnila opozicijske stranke, ki je predlagala, da se poleg kadrovskega štipendiranja uredi tudi financiranje pripravništev.

Poslanci DZ so s 54 glasovi za in 21 glasovi proti sprejeli novelo zakona o socialnem varstvu.

Niso pa podprli dopolnila stranke NSi, ki je predlagala, da se poleg ureditve kadrovskega štipendiranja uredi tudi financiranje pripravništev.

Novela zakona o socialnem varstvu omogoča podlago za kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva in podlago za izvajanje ukrepov in črpanje sredstev evropskih skladov za ukrepe spodbujanja socialnega vključevanja oseb, izpostavljenih tveganju revščine ali socialni izključenosti, vključno z najbolj ogroženimi osebami in otroki.

Novela bo omogočila nov kader na centrih za socialno delo, pa tudi usposabljanje za socialne delavce na najtežjih področjih, kot je na primer nasilje v družini, je v predstavitvi predloga novele zakona izpostavil državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Ob tem je med drugim ocenil, da se je stanje na področju socialnega varstva v zadnjih desetletjih v Sloveniji bistveno poslabšalo, za kar je okrivil zgrešene politike države.

Podporo noveli zakona so danes napovedali v koalicijskih Gibanju Svoboda, SD, Levici in v opozicijski NSi, ki je danes vložila dopolnilo v zvezi s financiranjem pripravništev na področju socialnega dela.

Kot je v imenu poslanske skupine NSi napovedal njen poslanec Aleksander Reberšek, so v noveli zakona v stranki prepoznali nekatere ustrezne rešitve, zato njenemu sprejetju ne bodo nasprotovali.

So pa obenem kritični, da zakon ne ureja financiranja obveznih pripravništev v socialnem varstvu, na kar že dolgo opozarjajo tudi v Socialni zbornici Slovenije. “Če uredimo samo kadrovske štipendije, ne pa tudi financiranja pripravnikov, nismo uredili nič,” je dodal Janez Cigler Kralj (NSi) in pozval poslance, naj podprejo dopolnilo NSi.

V največji opozicijski stranki SDS pa so izpostavili, da novele zakona ne morejo podpreti. Kot je dejala poslanka SDS Anja Bah Žibert, so spremembe novele zakona nedorečene in nepremišljene in namesto rešitev marsikje prinašajo nove težave. Ob tem je vlado pozvala, naj se čim prej loti priprave korenitih sprememb, ki so ključne za delovanje področja socialnega varstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!