Sprememba pri vstopu v Slovenijo za Srbe, Bosance, Črnogorce …

Slovenija 21. Apr 202211:21 > 12:38 1 komentar
mejni prehod
Jaka Vinšek/BOBO

Državljani več kot 60 držav, med njimi iz Srbije, BiH, Črne gore in Kosova, bodo morali od prihodnjega leta pred vstopom v Slovenijo izpolniti poseben obrazec in plačati sedem evrov pristojbine.

Z začetkom prihodnjega leta se za potnike iz več kot 60 držav spreminjajo pogoji za vstop v države schengenskega območja. Tuji državljani, ki za potovanje na schengensko območje ne potrebujejo vizumov, bodo morali po novem pred vstopom v te države, tudi v Slovenijo, izpolniti poseben spletni obrazec in plačati sedem evrov pristojbine.

Med drugim bodo morali obrazec pred vstopom izpolniti tudi državljani iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Kosova. Sistem ETIAS oziroma Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve naj bi začeli uporabljati 1. januarja prihodnje leto, vanj so vključene vse države schengenskega območja, pa tudi Hrvaška, ki je država kandidatka in naj bi se območju pridružila v prihodnje. 

Sistem  ETIAS je bil vzpostavljen za ugotavljanje varnostnih tveganj ali tveganj nezakonitih migracij, ki jih predstavljajo obiskovalci, ki so izvzeti iz vizumske obveznosti in potujejo na schengensko območje. Sistem bo pred potovanjem navzkrižno preverjal potnike v informacijskih sistemih EU za notranjo varnost, meje in migracije ter na ta način pravočasno ugotovil, ali potniki pomenijo tveganje za varnost ali zdravje oziroma ali so spoštovana pravila na področju migracij.

Državljani več kot 60 držav bodo morali pred vstopom v državo izpolniti spletni obrazec, kar jim bo vzelo nekaj minut, pri čemer je pričakovati, da bo v večini primerov sledila avtomatična odobritev vloge. Če bodo potrebna dodatna preverjanja, bo dovoljenje odobreno v maksimalno 30 dneh. Prosilci bodo morali med drugim odgovoriti na vprašanje o preteklih potovanjih in poklicu, ki ga opravljajo. Postopek bo kratek, enostaven in dostopen, napoveduje Evropska komisija. Pristojbina za potovalno odobritev bo znašala sedem evrov in bo veljala za več vstopov ter za obdobje treh let. Potovalna odobritev se lahko prekliče, če pogoji za njeno izdajo niso več izpolnjeni, ali razveljavi, če pogoji niso bili izpolnjeni ob izdaji.

Predhodno preverjanje državljanov zunaj EU, ki so izvzeti iz vizumske obveznosti, naj bi po napovedih olajšalo mejne kontrole, preprečilo nepotrebno birokracijo in zamude za potnike na mejah, zagotovilo usklajeno in harmonizirano oceno tveganja za državljane držav zunaj EU ter znatno zmanjšalo število zavrnitev vstopa na mejnih prehodih, napovedujejo pristojni.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje