Spremembe pri javnem naročanju: zvišanje meje za naročila male vrednosti

Gospodarstvo 01. Jan 202214:23 0 komentarjev
evro
PROFIMEDIA

Z današnjim dnem je začela veljati novela zakona o javnem naročanju. Z namenom poenostavitve naročanja pri lokalnemu gospodarstvu se zvišuje meja za naročila male vrednosti, za katera ni potreben javni razpis, z zdajšnjih 20.000 na 40.000 evrov. Pri gradbenih projektih se meja za naročila male vrednosti s 40.000 zvišuje na 80.000 evrov.

Gre za prvo spremembo zakona o javnem naročanju, ki je bil sprejet leta 2015. Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak je poleti ob potrjevanju novele v državnem zboru izpostavil, da je bilo po šestih letih uporabe tega zakona dovolj časa za preizkus in ugotovitev, da so določeni instituti potrebni prenove, predvsem poenostavitev tako zaradi prakse, ki se je v tem času vzpostavila, kot tudi zaradi epidemije.

Za lažje naročanje pri lokalnemu gospodarstvu se zvišujejo mejne vrednosti za naročila male vrednosti, pri katerih ni potrebna izvedla javnega razpisa

Zakon naj bi prinašal še nekaj poenostavitev. Ponudnikom tako ne bo več treba dodatno predložiti izjav o nekaznovanosti, prav tako zakon na novo uvaja diskrecijsko pravico naročnika, da izloča neobičajno nizke ponudbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!