Srečanje z medvedko se je dobro končalo. Strokovnjak: Ravnali so prav (VIDEO)

Slovenija 02. Jul 202317:24 5 komentarjev
Srečanje motoristov z medvedko
Twitter/@krentip

Na družbenem omrežju Twitter je zakrožil posnetek srečanja motoristov z medvedko. Pomembno je vedeti, kako ravnati v takšnih situacijah, da se ne bi nesrečno končale – ostati moramo mirni, a medveda moramo opozoriti nase z govorjenjem. Motoristi na posnetku so ravnali dobro, saj so s trobljenjem odgnali zver, prav tako pa so ostali relativno mirni. Ni znano, kje in kdaj je posnetek nastal.

Video, ki je zakrožil na Twitterju, se začne s pogovorom dveh motoristov, ki se sprašujeta, kako ravnati ob medvedu na cesti pred njima. “Ali naj ‘zapiskam’?” vpraša prvi, drugi pa mu odgovori, naj medveda še malo pusti, češ da bo šel sam.

Le trenutek za tem se medved odpravi neposredno proti motoristom, nato pa zatrobijo in ga odženejo na rob ceste. Video se konča s pozivom ženske, naj odpeljejo naprej.

Po besedah Huberta Potočnika, asistenta s Katedre za ekologijo in varstvo okolja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, je na posnetku pravzaprav medvedka. Njeno pogledovanje nazaj, ki je vidno s posnetka, signalizira, da so nekje zadaj mladički.

V trenutku, ko je šla nasproti motoristom, je šlo za radovednost, saj zaradi čelad in očal najverjetneje ni takoj vedela, da gre za ljudi. V takih primerih je treba začeti govoriti, a z umirjenim glasom. Tako bo medved vedel, da gre za ljudi in se umaknil sam. Pomembno je, da ne kričimo in da nismo vznemirjeni, prav tako pa se je treba izogibati očesnemu stiku.

Ljudje na posnetku so ravnali pravilno, saj so s trobljenjem opozorili nase in medvedko splašili, prav tako so ostali pretežno mirni, še za N1 dodaja strokovnjak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje