Srečko Šestan svetuje: “Naj poplavi avto, samo da ne poplavi šoferja”

Slovenija 26. Okt 202313:31 0 komentarjev
Uničenje po poplavah v Prevaljah
Prevalje (Foto: Borut Živulovič /BOBO)

Zaradi napovedanih izrednih vremenskih razmer je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema, je pojasnil poveljnik uprave za zaščito in reševanje Srečko Šestan. Pristojni prebivalce ogroženih območij pozivajo, naj bodo pripravljeni in ukrepajo samozaščitno ter naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja. "Treba je zavarovati življenja. Naj poplavi avto, samo da ne poplavi šoferja," je poudaril Šestan.

Pred nami je burna noč, napoveduje Agencija RS za okolje, ki je za večino države izdala najvišje, rdeče opozorilo.

Poveljnik uprave za zaščito in reševanje Srečko Šestan pravi, da je zato že v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema. V tej odredbi bo med drugim zajeto tudi določeno število vojakov, v njej pa bo priporočilo občinam, da plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte, še posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem.

Ta je bil velikokrat prožen avgusta, po analizi pa je to pripomoglo k majhnemu številu človeških žrtev. Šestan pričakuje, da bodo ljudje opozorila in navodila pristojnih služb upoštevali tudi tokrat. “Treba je zavarovati življenja. Naj poplavi avto, samo da ne poplavi šoferja.”

Hidrolog Andrej Golob z Arsa je prebivalce, ki živijo na območjih, za katera velja rdeč alarm, zato pozval, naj za samozaščitne ukrepe izkoristijo današnji dan. “Na varno naj umaknejo vozila in vrednejše predmete. Ker nas bodo obilne padavine s krajevno močnimi nalivi znova zajele ponoči, morajo biti ljudje še posebej pripravljeni in morajo upoštevati vsa navodila pristojnih služb,” je opozoril.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na zemeljske plazove na že poškodovanih območjih (pa tudi drugje), lokalne skupnosti, ki po avgustovskih poplavah sanirajo ceste, vodovode, kanalizacije pa naj stran od vodotokov umaknejo vso mehanizacijo.

Šestan ob tem državljanom svetuje tudi, da postavijo protipoplavne vreče, kjer je to smiselno, in da ves čas spremljajo radarsko sliko, ki “zelo ažurno pove, ali smo že ogroženi ali pa bomo čez kakšno uro”.

Gibanje v gozdovih je lahko smrtno nevarno

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Gregorja Daneva so napovedane razmere “za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev”.

Tla so zaradi minulih padavin že namočena, razrahljana tla drevesom ne nudijo trdne opore, prav tako je v gozdovih še veliko obviselih dreves po prejšnjih neurjih, veter in deževje pa lahko povzročita nove vetrolome.

“Vsem polagamo na srce, da se gozdovom od danes zvečer izogibate. Trenutno še ne moremo napovedati, na katerih območjih bo veter najmočneje udaril, a lahko pride do hudih poškodb in smrti,” je bil jasen.

Tiste, ki v gozdovih odpravljajo škodo po poletnih neurjih in vodni ujmi, je prosil, da mehanizacijo še danes umaknejo na varno, jutri pa delo v gozdu popolnoma opustijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!