Sloveniji preti znatno večja možnost plazov: “Zgodi se lahko hiter pojav”

Slovenija 26. Okt 202313:09 0 komentarjev

Ob tem, ko je Agencija RS za okolje pred obilnim deževjem, ki bo zajelo Slovenijo, izdala rdeče opozorilo za dobršen del države, preti tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Ob napovedanem močnem deževju, ki bo Slovenijo zajelo v noči na petek, je znatno povečana možnost za proženje zemeljskih plazov in sorodnih pojavov, kot so skalni podori, je na novinarski konferenci povedal dr. Miloš Bavec, direktor Geološkega zavoda Slovenije. Ta nevarnost preti celotni državi, edina izjema pa je morda jugovzhod.

Geološki zavod Slovenije še posebej opozarja, da je poleg nevarnosti proženja novih zemeljskih plazov prisotna tudi možnost ponovne aktivacije že obstoječih, že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovski ujmi in ostalih ekstremnih dogodkih v letošnjem letu.

Po besedah dr. Bavca je pomembno, da se dosledno upoštevajo navodila civilne zaščite in ostalih intervencijskih ekip na terenu.

“Državljane pozivam, da premoženja ne rešujejo takrat, ko je treba reševati življenja. Zgodi se lahko kakšen hiter pojav in bodimo pripravljeni nanj,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!