Srečnež svojih milijonov še ni prevzel, v Rogaški še ne delajo načrtov

Slovenija 10. Feb 202213:39 > 11. Feb 2022 12:14
PROFIMEDIA

Srečnež, ki je januarja v Rogaški Slatini vplačal zmagovito srečko za Eurojackpot, svojega denarja še ni prevzel. Čaka ga 11.134.617 evrov glavnega dobitka, od katerega mu bo po plačilu 15-odstotnega davka, ki ga prejme občina, v kateri ima stalno prebivališče, ostalo 9.464.424,45 evra. V kateri občini ima dobitnik stalno bivališče, še ni znano. Na Loteriji Slovenije pravijo, da se le redko zgodi, da se srečni dobitnik ne zglasi po svoj dobitek. Se pa spominjajo, kako leta 2014 posameznik ni prevzel 1,3 milijona evrov.

Slovenija je konec januarja dobila četrtega Eurojackpot milijonarja. V priljubljeni igri na srečo je bil namreč izžreban glavni dobitek, ki mu rečemo jackpot, v vrednosti 11.134.617 evrov, srečni dobitnik pa je zmagovalno srečko vplačal v Rogaški Slatini. Skladno s pravili igre lahko dobitek prevzame sedmi delovni dan od objave poročila, torej od srede, kot so za N1 potrdili v Loteriji Slovenije, pa tega do danes še ni storil. Denar lahko prevzame v 90 dneh od dneva žrebanja, torej, do 28. aprila, to pa lahko stori z veljavnim potrdilom o vplačilu in osebnim dokumentom.

Po plačilu 15-odstotnega davka, ki ga bo prejela občina stalnega prebivališča dobitnika, bo srečnežu ostalo 9.464.424,45 evra. V tem primeru bo občina, v kateri ima dobitnik stalno prebivališče, prejela 1.670.192,55 evra. Dobitnik je srečko sicer vplačal v Rogaški Slatini, ni pa nujno, da ima tam tudi stalno prebivališče. Loterija lahko skladno z zakonom objavi le kraj vplačila dobitnega listka, ne pa tudi občine stalnega prebivališča dobitnika.

Tudi župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič je za N1 potrdil, da za zdaj še niso seznanjeni s tem, kje ima dobitnik stalno prebivališče, bi pa bili veseli, če bi bil zares občan Rogaške Slatine. O tem, kaj bi storili z dodatnim denarjem, za zdaj tako še ne razmišljajo. “O tem nismo razmišljali in tudi ne bomo, ker ne želimo delati računa brez krčmarja. Dokler ta podatek ne bo znan, ne bomo delali nikakršnih načrtov za eventualno porabo dodatno pridobljenih sredstev,” je pojasnil Kidrič.

Slovenske občine so doslej z naslova davka od dobitkov iz iger na srečo prejele že 9,5 milijona evrov, z izplačilom zadnjega jackpota pa bodo skupaj prejele več kot 11,1 milijona evrov.

Leta 2014 se dobitnik ni oglasil po 1,3 milijona evrov

Na Loteriji Slovenije, ki je ena od ustanoviteljici Eurojackpota, so potrdili, da se le redko zgodi, da dobitnik ne prevzame svojega dobitka. “Največji neizplačani dobitek je Lotko 6, ki je bil vreden 1,3 milijona evrov,” je za N1 navedla Mateja Slamnik Kos z Loterije Slovenije. Listek je bil vplačan julija 2014, dobitnika pa po dolgem iskanju niso našli. “Zato smo novembra 2014 1,3 milijona evrov vrnili v igro Loto,” je pojasnila.

V desetih letih igre smo v Sloveniji dobili štiri Eurojackpot milijonarje, glavni dobitek jackpot pa je bil vključno s srečko, ki je bila vplačana v Rogaški Slatini, vplačan trikrat. Prvi jackpot, ki je bil vreden 21 milijonov evrov, je igralec vplačal leta 2013 v Grosuplju, drugega v vrednosti 28,2 milijona evrov pa leta 2014 v Žalcu.

Poleg omenjenih glavnih dobitkov je leta 2018 igralec na Jesenicah vplačal še dobitek 5+1, ki je bil vreden 2,2 milijona evrov, zaradi česar ga štejemo v kvoto slovenskih Eurojackpot milijonarjev.

Eurojackpot
PROFIMEDIA

Po raziskavi iz leta 2018 v igri Eurojackpot sodeluje približno 760 tisoč polnoletnih Slovencev, do sedaj pa jih je 19 prejelo dobitke, ki so bili večji od 200 tisoč evrov.

V Evropi 117 jackpot milijonarjev

Eurojackpot je sicer na voljo več kot 300 milijonom igralcev v 18 evropskih državah. Glavni dobitek jackpot, ki je vedno vreden najmanj 10 milijonov evrov, je bil doslej vplačan 97-krat, vendar si ga je trinajstkrat razdelilo več dobitnikov. “Radi rečemo, da smo naredili 117 jackpot milijonarjev,” je dejala Slamnik Kos z Loterije Slovenije. Najvišja vrednost jackpota je 90 milijonov evrov, kar se je v desetih letih igre zgodilo štirinajstkrat. Najvišjo vrednost je doslej prejelo devet dobitnikov, petkrat pa se je 90-milijonski jackpot razdelil med več dobitnikov.

Največ dobitnikov jackpota ima Nemčija (53), sledijo ji Finska (20), Danska (8), Švedska (6), Norveška (5), Španija in Poljska (4). Po tri dobitnike imajo poleg Slovenije še Italija, Nizozemska in Madžarska, dva dobitnika ima Češka, enega pa Litva, Slovaška in Hrvaška. Brez dobitnikov jackpota so za zdaj Estonija, Latvija in Islandija.

Po številu jackpotov na milijon prebivalcev Slovenija zaseda drugo mesto, pred njo je le Finska. Med vsemi prireditelji te igre na srečo je Slovenija po povprečnem vplačilu na prebivalca na petem mestu, po BDP na prebivalca je na desetem, po številu prebivalcev pa na petnajstem mestu.