Kje je avtomobil Tesla, ki ga je pred štirimi leti Musk izstrelil v vesolje?

Svet 09. Feb 202211:42 > 17:26 3 komentarji
Tesla Roadster
PROFIMEDIA

Pred štirimi leti je Elon Musk v vesolje poslal najzmogljivejšo delujočo raketo na svetu. Edini tovor, ki ga je imel Falcon Heavy ob svoji izstrelitvi na krovu, pa je bil Muskov zasebni avtomobil Tesla Roadster. Ta po štirih letih še zmeraj kroži po vesolju.

Rdeči športni avtomobil Elona Muska po svoji osamljeni orbiti še vedno kroži okrog Sonca, družbo mu dela le Starman, v astronavta oblečena lutka na voznikovem sedežu. Včasih gre avtomobil tako daleč, da zaide v Marsovo orbito, včasih tako blizu, da zaide v Zemljino.

Tesla v vesolju ni na znanstveni odpravi. Izstrelitev je bila izključno testna, saj je Muskovo podjetje SpaceX pri izstrelitvi rakete potrebovalo testni tovor. In v želji, da je tovor – kot je dejal Musk – “najbolj trapasta stvar, ki si jo lahko zamislimo”, je izbral svojo prestižno teslo, vredno 200 tisočakov.

V ponedeljek je bil avtomobil več kot 376 milijonov kilometrov oddaljen od Zemlje in 322 milijonov kilometrov od Marsa. Kje v vesolju je roadster, je mogoče kadarkoli preveriti na spletni strani whereisroadster.com, ki s pomočjo Nasinih podatkov beleži njegovo lokacijo.

Po mnenju Jonathana McDowella, astronoma na centru za astrofiziko Smithsonian na univerzi Harvard, je avtomobil še vedno v enem kosu, toda najverjetneje ga je na svojem izletu po vesolju oplazil kakšen mimoidoč meteorit.

V zadnjih štirih letih je roadster prepotoval več kot tri milijarde kilometrov, pri čemer je približno 2,6-krat obkrožil Sonce. Trenutno se oddaljuje od Zemlje s hitrostjo 5.634 kilometrov na uro oziroma 1,57 kilometra na sekundo. Avtomobil se občasno precej približa drugim vesoljskim objektom. Leta 2020 se je vozilo prvič približalo Marsu na razdalji 8 milijonov kilometrov – toliko znaša 20-kratna razdalja med Zemljo in luno.

Toda po navedbah Nase roadster bližnjega srečanja z drugim planetom ne bo imel do leta 2034, ko se bo znova približal Marsu. Zatem bo v bližini “le” nekaj milijonov kilometrov dvakrat obšel Zemljo, prvič leta 2047 in drugič leta 2050.

Statistična možnost za to, da v naslednjih 15 milijonih letih avtomobil trči v Zemljo, je 22 odstotkov, da trči v Venero ali Sonce, pa okrog 12-odstotna, ocenjujejo avtorji akademskega članka, objavljenega v reviji Aerospace. Soavtor članka in profesor astrofizike na Univerzi v Torontu Hanno Rein miri, da so te verjetnosti razmeroma majhne.

Ob morebitnem trčenju z Zemljo pa se nam vendarle ni treba preveč bati: trčenje vesoljskih objektov v Zemljo je relativno redko, ti večinoma zgorijo že pri vstopu v atmosfero in redko trčijo v naseljena območja.

Potovanje po vesolju je v resnici veliko bolj zapleteno in nepričakovano, kot lahko napovedo znanstveniki, zato je težko natančno predvideti, kakšno pot bo tesla roadster ubrala v prihodnje. Rein pravi, da se znanstveniki za roadster ne zanimajo pretirano, saj podatki o njegovi poti z znanstvenega vidika niso pretirano relevantni. Nazadnje so znanstveniki avtomobil opazovali leta 2018, približno mesec po izstrelitvi.

Usoda rdečega avtomobila pa verjetno ne bo znana še milijone let. Musk je ob njegovi izstrelitvi pred štirimi leti izrazil upanje, da bomo ljudje druge planete v Osončju naselili tako kmalu, da bodo njegovi “potomci lahko roadsterja iz vesolja zvlekli v muzej”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje