Drzna napoved: bitcoin naj bi letos dosegel vrednost 200.000 dolarjev

Gospodarstvo 10. Feb 202210:22 > 20:28 2 komentarja
Bitcoin
PROFIMEDIA

V zadnjih mesecih je vrednost kriptovalute bitcoin močno nihala in padla na najnižjo vrednost v zadnjega pol leta. Napovedi za letošnje leto so po oceni nekaterih poznavalcev zelo obetajoče. Podjetje FSInsight, ki se ukvarja z raziskavami na borznem trgu, je v poročilu zapisalo, da bi lahko bitcoin v drugi polovici leta dosegel vrednost 200.000 dolarjev. Pretekle napovedi o vrednosti kriptovalut so se sicer že večkrat izkazale za napačne.

Napovedi za prihodnost, tako na borzah kot v drugih sferah življenja, so zelo nehvaležne in odvisne od številnih dejavnikov. Še bolj nehvaležne so napovedi pri tako volatilnih valutah, kot je bitcoin oziroma celoten kriptotrg. Bitcoin je v zadnjih mesecih dosegel nekaj negativnih rekordov – 10. januarja se je prvič po lanskem septembru spustil pod mejo 40.000 dolarjev, 24. januarja pa je padel na najnižjo raven v zadnjega pol leta – 32.970 dolarjev.

A napovedi, vsaj nekaterih, so zelo optimistične. Podjetje FSInsight, ki se ukvarja z raziskovanjem borznega trga in vlaganjem, je v sporočilu svojim vlagateljem zapisalo, da bi lahko bitcoin v drugi polovici letošnjega leta dosegel vrednost 200.000 dolarjev, povzema Yahoo Finance.

Kriptovalute vse bolj povezane s tehnološkimi delnicami

Če bi se napoved uresničila, bi to pomenilo več kot 400-odstotno rast v primerjavi s trenutno vrednostjo. Ob tem velik skok napovedujejo tudi ethereumu.

Kot je zapisano v poročilu, so kriptovalute vse bolj povezane s tehnološkimi delnicami. Sean Farrell, strateški vodja za digitalno premoženje pri FSInsightu, je dejal, da je to posledica “vstopa starejšega tržnega kapitala”.

Trenutno je vrednost bitcoina približno 43.588 dolarjev, za skok na rekordno vrednost pa bi po oceni Farrella moral pritegniti nov val vlagateljev, nekaj podobnega, kar se je zgodilo lani. Farrell ocenjuje, da za to obstajajo “razumne možnosti”. Rekordna vrednost bitcoina je bila sicer lanskega 14. aprila, ko je dosegel vrednost 64.800 dolarjev.

V preteklosti so že večkrat napovedovali, da bo bitcoin presegel 100 tisoč dolarjev, a se napovedi niso uresničile.

Rekord bi lahko dosegel tudi ethereum

Velik skok oziroma svetlo leto napovedujejo tudi ethereumu, ki bi lahko dosegel vrednost 12.000 dolarjev, njegovo rast pa bi lahko poganjale predvsem decentralizirane finance (DeFi) in pa nezamenljivi žetoni (NFT).

Napovedi, predvsem tiste najbolj optimistične, so le redko točne, vendar so pri FSInsightu prepričani, da lahko bitcoin letos doseže nov rekord, če se z omejitvami oziroma obdavčitev v kriptotrg ne bo vključila ameriška vlada.

V ZDA zasegli rekordnih, za 3,6 milijarde dolarjev ukradenih bitcoinov

V ZDA so aretirali par z Manhattana, ki je preprodajal kriptovaluto bitcoin, potem ko je heker bitcone leta 2016 ukradel z virtualne platforme Bitfinex. Ob tem so zasegli približno 3,6 milijarde ameriških dolarjev v bitcoinih, je danes sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo. Neimenovani heker je leta 2016 ukradel sicer skoraj 120.000 bitcoinov in jih poslal v digitalno denarnico 34-letnega Ilye Lichtensteina, ki je potem naprej prodal približno 25.000 bitcoinov. Ostalo mu je približno 94.000 bitcoinov, ki jih je zdaj zaseglo ameriško pravosodno ministrstvo. Lichtensteinu naj bi pomagala 31-letna žena Heather Morgan. Oba naj bi še danes stopila pred zveznega sodnika v New Yorku. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje