O izvršbi STA bo odločalo okrožno sodišče

Slovenija 21. Maj 202117:29 > 19:48 0 komentarjev
STA
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ljubljansko okrajno sodišče je po navedbah vlade razveljavilo sklepa o izvršbi zaradi nefinanciranja javne službe STA. O zahtevku in stroških bo v pravdnem postopku odločalo Okrožno sodišče v Ljubljani.

Okrajno sodišče v Ljubljani je razveljavilo sklepa o izvršbi zaradi izterjave neporavnanih računov za januar in februar 2021, ki ju je izdalo na predlog direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča, je sporočila vlada. Gre za 169.000 evrov za posamezni mesec, ki bi jih vlada morala v skladu s 66. členom sedmega protikoronskega paketa in Zakonom o STA nakazati za njeno opravljanje javne službe. Okrajno sodišče je po navedbah Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) odločanje o zahtevku in stroških preložilo na Okrožno sodišče v Ljubljani.

Na Ukom, ki ga vodi Uroš Urbanija, so v sporočilu za javnost ponovno zapisali, da direktor STA Bojan Veselinovič še vedno ni izpolnil svojih pogodbenih obveznosti in dostavil zahtevane dokumentacije, “ki bi omogočila pregled nad transparentnostjo poslovanja in trošenja davkoplačevalskega denarja”. Prepričani so tudi, da bi morali podpisati pogodbo za leto 2021, s čimer bi nastala pravna podlaga za financiranje.

Na sporočilo Ukom se je na Twitterju odzvala STA. Opozorili so, da sklep o izvršbi za januarski zahtevek ni dokončno razveljavljen, kot bi se dalo razbrati iz sporočila vlade. Postopek namreč teče naprej, in sicer v pravdnem postopku, ker se je vladna stran pritožila. “V polnosti zaupamo sodišču,” so zapisali. Ukom po njihovem mnenju s tem predvsem dokazuje, da uspešno zavlačujejo postopek.

STA že 141 dni opravlja javno službo brez plačila države. Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA 3. maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek. Tekla bo do konca meseca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!