STA predlagala sporazum o ureditvi razmerij z Ukomom

Slovenija 01. Jul 202112:07 > 14:33 0 komentarjev
sta, slovenska tiskovna agencija
Žiga Živulović jr/BOBO

Slovenska tiskovna agencija je poslala vladi in Uradu vlade za komuniciranje predlog sporazuma o začasni ureditvi razmerij med ustanoviteljem in tiskovno agencijo. Sporočila je še, da vladnega sklepa o umiku izvršbe "ne morejo in ne smejo umakniti".

Po skupščini družbe STA, ki je sprejela sklepe, pod katerimi naj bi od vlade dobila 845.000 evrov predujma za pričakovane stroške javne službe, tiskovna agencija še vedno ostaja brez teh sredstev.

Kot so zapisali, predlagajo vladi, naj pokrije 80 odstotkov že zapadlih obveznosti in zagotovi tekoče financiranje v enakem odstotku. Za začasno ureditev gre, ker bi veljala do podpisa končne pogodbe, v kateri bi se skupaj z Ukomom dogovorili o vseh podrobnostih.

Na odgovor vlade še čakajo, so sporočili s STA.

O reviziji kot o manevru zavlačevanja

Medtem so na vladni dopisni seji v sredo sprejeli odločitev o izvedbi posebne revizije za minulih deset let poslovanja. V Slovenski tiskovni agenciji temu ne nasprotujejo, a pravijo, da “vse skupaj spominja na novi manever zavlačevanja, saj se štetje treh dni, po katerih naj bi STA dobila na račun sredstva v obliki predujma, s tem lahko oddaljuje najmanj v jesen. Kot so zapisali, bo nekaj časa vzel izbor revizijske hiše, ki bi ga opravila vlada, pa tudi sama izvedba revizije za desetletno obdobje.

Direktor STA Bojan Veselinovič je zavrnil insinuacije o dvojnem zaračunavanju storitev STA. “Dejstvo je, da smo z bogatim naborom tržnih storitev v minulem obdobju zagotovili tudi pokritje stroškov javne službe, ki so bili večji od nadomestila zanjo. Država je tako vseskozi plačevala manj, kot je bilo treba, če profesionalno usposobljen kolektiv novinarjev ne bi opravljal svojega dela. Stroški javne službe bi namreč nastajali, tudi če STA ne bi opravljala tržne dejavnosti.”

Bojan Veselinovič
Borut Živulović/BOBO

Prvi predsednik nadzornega sveta STA, zdaj pa profesor na katedri za računovodstvo in revizijo Ekonomske fakultete Marko Hočevar, je dejal, da ne vidi nikakršnega razloga za tovrstno početje vlade. “Sumničenje, da gre za napačno evidentiranje stroškov javne in tržne dejavnosti, nima nikakršne podlage v realnosti. Produkti STA so zvečine enoviti in sodijo tako med njeno javno kot tržno dejavnost.”

“Čista neumnost je model, ki ga vsiljuje Ukom, saj novinar, ki odide na neki dogodek, ne gre nanj z enim avtomobilom, ki bi bil namenjen opravljanju javne službe, in z drugim, ki bi sodil v stroškovno polje tržne dejavnosti. Novico piše na računalnik, katerega stroške je treba razdeliti tako na tržno kot javno dejavnost,” je dodal Hočevar.

“STA izvršbe ne sme in ne more umakniti”

Veselinovič je poudaril, da STA ne more in ne sme izpolniti vladnega sklepa o umiku izvršbe: “To bomo storili takoj, ko bo rešeno financiranje STA in bo denar, ki bi ga morali že zdavnaj dobiti, na našem računu.” Dodal je, da ga kot direktorja zavezuje, da stori vse v korist družbe, ki jo vodi.

“Umik izvršbe bi bila škodljiva poteza tako za STA kot njene zaposlene. Za to obstajajo tako pravni kot ekonomski argumenti. Najmanj nenavadno pa je, da umik izvršbe terja tisti, ki je naš dolžnik, torej vlada,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!