Starši policistom prijavili, da ima njihov otrok več kot 400 kosov pirotehnike

Slovenija 12. Dec 202305:55 22 komentarjev
pirotehnika
Foto: Manca Rozman/BOBO

Starši so pri otroku našli pirotehniko, ki jo je kupil brez njihove vednosti, in sami poklicali ljubljansko policijo. "S svojim odgovornim ravnanjem so vsekakor postavili vzor otroku in preprečili morebitne poškodbe," so jih pohvalili na PU Ljubljana.

Novoletni čas je tudi čas pirotehnike. V Sloveniji je uporaba pirotehnike, katere glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja (prodaja pa je dovoljena med 19. in 31. decembrom). A žal se vsako leto pokanje začne že prej, skrb vzbujajoče pa je predvsem, da po tovrstni “zabavi” radi posegajo tudi mladi, celo mladoletni.

Na PU Ljubljana so za N1 pojasnili, da v zadnjem obdobju niso zaznali bistvenih sprememb pri upadu ali porastu uporabe in prodaje pirotehničnih sredstev. So pa pred dnevi obravnavali primer, ko so starši sami opazili, da ima njihov otrok pirotehniko. Kupil jo je brez njihove vednosti. Starši so policistom izročili skoraj 400 kosov pirotehničnih izdelkov. “S svojim odgovornim ravnanjem so vsekakor postavili vzor otroku in preprečili morebitne poškodbe.”

pirotehnika
Pirotehnika, ki so jo starši otroka predali policistom. (Foto: PU Ljubljana)

Ljubljanski policisti so dodali še, da dajejo velik poudarek preventivnim ukrepom za zmanjševanje uporabe oziroma varno uporabo pirotehnike, ki jih izvajajo skupaj s šolami in drugimi institucijami. “Tako v osnovnih šolah vsakoletno izvedemo tudi več predavanj na to temo,” so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da imajo starši pomembno vlogo pri ozaveščanju mladoletnikov o nevarnostih pirotehnike. “Pomembno je, da o tej temi govorijo in otroke opozorijo na nevarnosti in posledice uporabe pirotehničnih izdelkov,” so še dodali na PU Ljubljana.

Pred dnevi je ravnateljica ene od ljubljanskih šol staršem poslala obvestilo, da je učenec mlajšim učencem prodajal pirotehnične izdelke. Po navedbah ravnateljice je učenec dejanje priznal, o dogodku so obvestili starše vpletenih otrok, s pomočjo bližnje policijske postaje pa nato tudi organizirali predavanje policistke za otroke. Ravnateljica je starše tudi prosila, da se s svojimi otroki tudi sami pogovorijo o nevarnosti pirotehnike, in poudarila, da imajo na šoli ničelno toleranco do uporabe in posedovanja pirotehničnih sredstev.

preventiva pirotehnika
Policisti opozarjajo na uporabo pirotehnike (Foto: PU Ljubljana)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje