Stavko napovedali tudi cariniki: zahtevajo višje plače

Gospodarstvo 16. Jan 202308:56 > 16:26 14 komentarjev
Furs
Bobo

Val sindikalnih zahtev se nadaljuje. Stavko so za 13. februar, če ne bodo izpolnjene njihove zahteve, napovedali tudi v Sindikatu carinikov Slovenije. Med drugim zahtevajo dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov.

Konferenca Sindikata carinikov Slovenije (SCS) je na vlado, ministrstvo za finance in Finančno upravo RS (Furs) naslovila stavkovne zahteve in pozvala k pogajanjem. V nasprotnem primeru je za 13. februar napovedala stavko zaposlenih na Fursu.

“Sklep o začetku stavke temelji na izraženi volji zaposlenih v Fursu, da z vsemi sredstvi sindikalnega boja, vključno s stavko, zagotovijo primerljiv statusni in materialni položaj zaposlenih v Fursu, glede na ostale javne uslužbence,” so v SCS zapisali v svojem sporočilu. Kot so dodali, bo stavka potekala na generalnem finančnem uradu, v vseh finančnih uradih in njihovih organizacijskih enotah.

Sindikat carinikov Slovenije je ob tem oblikoval sedem stavkovnih zahtev. Med drugim zahteva dvig izhodiščnih plačanih razredov za pet plačnih razredov vsem uslužbencem finančne uprave. Poleg tega zahteva štiriodstotni dodatek k bruto plači zaradi zakonske določbe, da uslužbenci finančne uprave ne smejo opravljati dejavnosti, ki niso združljive z nalogami finančne uprave, ter dejavnosti, ki pomenijo navzkrižje interesov po zakonu o javnih uslužbencih ali drugem zakonu.

Še en štiriodstotni dodatek želi zaradi določbe, da mora Furs zaradi posebnega pomena nemotenega finančnega poslovanja države, zagotavljanja blagovnega prometa in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti.

Med drugim želi tudi razširitev nabora upravičencev dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse pooblaščene uradne osebe na Fursu, nezgodno zavarovanje za vse uslužbence Fursa, pogajanja in podpis panožne pogodbe za uslužbence Fursa ter intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj zaposlenih.

Na Fursu pravijo, da bo stavka, če bo do nje prišlo, nedvomno vplivala na delovni proces. “Vendar pa zaenkrat težko napovemo, v kolikšni meri bo to vplivalo na posamezna delovna področja Fursa,” so navedli za STA.

Ob tem so spomnili, da zakon o finančni upravi določa, da je pravica do stavke uslužbencev finančne uprave omejena, zato mora Furs tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti. Uslužbenci finančne uprave morajo tako med stavko opravljati nujna dela in naloge finančne uprave ter z njimi povezane podporne naloge, če bi njihovo neopravljanje lahko ogrozilo finančno stabilnost, blagovni promet ali izpolnjevanje mednarodnih obveznosti države.

V ta namen bo pred nastopom stavke predstojnik s stavkovnim odborom s pisnim sporazumom dogovoril podroben obseg delovnih nalog in način njihovega opravljanja. Če dogovor ne bo možen, bo predstojnik, ob upoštevanju pravice do stavke, določil, katere nujne naloge in dela mora finančna uprava opravljati med stavko. Nujne naloge bodo opredeljene po posameznih področjih dela finančne uprave, so še navedli na Fursu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje