Več volilcev v tujini opozorilo, da niso prejeli glasovnic

Slovenija 11. Jul 202113:03 > 13:26 1 komentar
Volilna skrinjica, referendum
Borut Živulovič /BOBO

Tudi na referendumski dan številni volilci, ki trenutno ali stalno prebivajo v tujini, opozarjajo, da ne morejo oddati svojega glasu. Direktor Državne volilne komisije pravi, da v zgodovini Slovenije ni bilo referenduma ali volitev, ko bi vsi pravočasno prejeli glasovnico za glasovanje po pošti.

Katja Sonnenschein, ki je začasno na Švedskem, je pravočasno oddala vlogo za glasovanje po pošti, a pošte z glasovnico vse do danes ni prejela. Zato se je že pritožila na volilno komisijo, kjer so ji sporočili, da so ji glasovnico poslali že 16. junija, da pa pošiljka ne omogoča sledljivosti. Sogovornica pravi, da doslej nikoli ni imela težav s prejemanjem pošte na Švedskem. Tudi njeni starši, ki so na počitnicah na Hrvaškem, imajo podobno izkušnjo – vlogo so oddali pravočasno, niso pa prejeli glasovnic. “Če se je to zgodilo tako meni kot mojim staršem, si predstavljam, da je takšnih primerov res veliko. A v končni fazi je tako, da tudi če samo en volilec ne more glasovati, je legitimnost takšnega referenduma vprašljiva,” opozarja Sonnenschein.

Težave z glasovanjem na Japonskem

Težave z glasovanjem je imel tudi Klemen Senica, ki že skoraj dve leti živi v Tokiu in ima tam prijavljeno stalno prebivališče. V prvi polovici junija je poslal vlogo, nekaj dni za njim še njegova soproga. Glasovnic nista prejela. “Mislil sem, da bom lahko glasoval na ambasadi, a to menda že od leta 2017 ni več mogoče. Ambasada nas o tem, da tam ni mogoče glasovati, ni obvestila,” opozarja Senica. “Doslej smo prejeli vso pošto iz Slovenije, nazadnje ravno te dni. Potovala je tri tedne z letalom,” dodaja sogovornik, ki ga čudi, zakaj torej glasovnice ni bilo.

Vodja konzularnega predstavništva na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je potrdil, da glasovanje na veleposlaništvu v Tokiu tokrat ni mogoče. Razlog je ta, da med slovenskimi državljani tam niso uspeli pridobiti soglasja treh, ki bi sestavljali volilni odbor.

 

Podobno izkušnjo je imel Jernej Pangerc, ki je prav tako želel glasovati iz Japonske. Za glasovanje je prek e-uprave zaprosil 11. junija. “Ker glasovnice minuli teden nisem prejel, sem pisal na Državno volilno komisijo. Rekli so mi, da so glasovnico poslali že 16. junija. Odgovorili so mi še, da je bila pošta poslana prednostno, brez osebne vročitve in brez sledenja.” Pangerc se še sprašuje, kako je lahko tako časovno občutljiv dokument poslan brez sledenja in osebne vročitve.

Kdo bo odgovarjal, če se moja glasovnica ne bo upoštevala, se je v pritožbi volilni komisiji spraševal sogovornik. “To je skrajna kršitev volilne pravice.”

Vučko: Jasno je, da imamo problem

Direktor DVK Dušan Vučko pravi, da v komisiji že ves čas opozarjajo, da glasovanje po pošti prinaša tveganja, saj je dostava pošte v tujini odvisna tudi od poštnih storitev v posamezni državi. “Od trenutka, ko oddamo gradivo na pošto, nimamo več vpliva na to, kaj se z njim dogaja. Tudi v preteklosti žal ni bilo volitev ali referenduma, ko bi vsi prejeli volilno gradivo.”

Na vprašanje, ali je tokrat vendarle več pritožb, Vučko odgovarja: “Politika se je odločila, da bo referendum sredi dopustov, zato je tudi več vlog za glasovanje po pošti in s tem tudi več težav.”

Predlog, da bi za tiste, ki stalno stanujejo v tujini, omogočili e-glasovanje, ni nov. Na ta način bi se izognili težavam z dostavo glasovnic. Vendar pa Vučko opozarja, da je še vedno zelo veliko skrbi, povezanih z varnostnimi tveganji. “Estonija je edina v EU, ki ima e-volitve. V Franciji so se takšnega projekta lotevali, a so ga zaradi varnostnih tveganj opustili. Najbolj kontrolirano glasovanje je brez dvoma glasovanje v živo.”

Bi zaradi vseh napak in nejasnosti, ki spremljajo referendum o vodah, lahko kdo problematiziral tudi njegove rezultate? Vučko pravi, da tudi to težave ne bi rešilo. “Tudi če bi referendum ponovili, pa medtem ne bomo spremenili sistema glasovanja iz tujine, bomo imeli na koncu enako težavo.”

Imamo problem, ki ga bomo morali nekako rešiti, še priznava Vučko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje