Stiska Idrijčanov: več kot 2.000 jih je ostalo brez osebnega zdravnika

Slovenija 15. Maj 202414:24 0 komentarjev
ZD Idrija
Foto: ZD Idrija

Zdravstveni dom Idrija še naprej pesti kadrovska stiska. Čeprav naj bi maja tam delo začela nova zdravnica, si je ta po opravljenem prilagoditvenem obdobju premislila. Tako več kot 2.000 neopredeljenih pacientov ostaja brez osebnega zdravnika.

Nova zdravnica, ki se je v Idrijo preselila iz Bosne in Hercegovine, bi morala z majem začeti vpisovati neopredeljene paciente, skupaj okoli 1.500 pacientov, vendar ni podpisala pogodbe o zaposlitvi. Kot je povedal direktor ZD Idrija Tomaž Glažar, je kot vzrok navedla osebne razloge, na katere ne morejo vplivati.

Po Glažarjevih besedah je bilo to neprijetno presenečenje, saj je zdravnica uspešno opravila izpit iz slovenščine in strokovni izpit, v zdravstvenem domu pa so ji po njegovih zagotovilih ponudili optimalne pogoje dela, med drugim so v stanovanje ter njeno izobraževanje v času prilagoditvenega obdobja vložili kar nekaj sredstev.

Pacienti ZD Idrija, zlasti iz občine Idrija, pa tudi nekaj iz občine Cerkno, ki so v zadnjih dveh letih po upokojitvi dveh družinskih zdravnic ostali brez izbranega zdravnika, bodo morali zdaj predvidoma počakati še do konca leta. Takrat bo ena zdravnica, s katero sodeluje ZD, končala specializacijo družinske medicine, še ena pa jo bo zaključila prihodnje leto.

Kot je še zatrdil Glažar, bodo občanom brez izbranega zdravnika v ZD Idrija še naprej zagotavljali zdravstveno obravnavo v nadomestni ambulanti. Strokovni vodja ZD Miloš Simov je na novinarski konferenci napovedal tudi drugačno organizacijo dela ambulant družinske medicine že v času poletnih dopustov.

Naslednji teden načrtujejo sestanek o organizaciji dela. Če bodo na njem dobili privolitev zdravstvenega osebja, bodo sedanjo rešitev z nadomestnimi ambulantami od junija nadomestili s sistemom štirih delovišč.

Glažar je sicer na torkovi novinarski konferenci napovedal skorajšnji zaključek gradbenih del pri obnovi avstrijskega dela starega zdravstvenega doma v Idriji. Pripravljajo tudi dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za ureditev novih prostorov zdravstvene postaje v Cerknem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!