Stranka Resni.ca mora izbrisati “prisvojeno” državno grafiko

Slovenija 02. Feb 202214:43 > 17:47 19 komentarjev
Zoran Stevanović
Borut Živulovič /BOBO

Ljubljansko okrožno sodišče je konec prejšnjega meseca stranki Resni.ca Zorana Stevanovića izdalo začasno odredbo, po kateri mora s svojih profilov na Facebooku in Twitterju odstraniti elemente celostne grafične podobe Republike Slovenije. Če tega ne bo storila, jo čaka kazen v višini tisoč evrov dnevno.

Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo ministrstvu za javno upravo in  27. januarja stranki Resni.ca izdalo začasno odredbo, po kateri mora s svojih objav na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram odstraniti elemente celostne grafične podobe Republike Slovenije. Gre za slovenski grb, desno od njega pa je izpisano “Republika Slovenija”. Stranka je pod napis – kjer je običajno izpisan naziv državnega organa – dodala svoje ime.

Primer grafične podobe, ki jo uporablja stranka Resni.ca.

Resnica

Primer grafične podobe, ki jo v objavi na Twitterju uporablja na primer ministrstvo za zunanje zadeve.

MZZ

Na ministrstvu za javno upravo so nam potrdili, da so prek državnega odvetništva sprožili postopek zoper stranko Resni.ca, kot so dodali, pa je pobudo za reševanje kršitev podal Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki je prejel prijavo. “Ukom je predmetno zadevo posredoval ministrstvu za javno upravo kot nosilcu pogodbe o vsebinski in oblikovni umeščenosti celostne grafične podobe Republike Slovenije v sistem organov državne uprave,” so še pojasnili na ministrstvu.

Zaradi procesnih rokov, ki še tečejo, nam v tej fazi postopka sicer več informacij niso mogli podati, so pa poudarili, da se na ministrstvu niso opredelili do političnih stališč omenjene stranke in bi tovrsten predlog podali zoper vsako politično stranko ali drugo fizično osebo, ki bi kršila celostno grafično podobo Republike Slovenije.

Ustvarja se vtis, da anticepilska in protestniška sporočila pošilja vlada

Sodišče je po naših informacijah ugotovilo, da Resni.ca z objavami na družbenih omrežjih, v katerih uporablja grafično podobo, ki je praktično identična grafični podobi Republike Slovenije, najverjetneje kršila materialne avtorske pravice države. Po oceni vlade oziroma ministrstva za javno upravo je Resni.ca državi povzročila težko nadomestljivo ali celo nenadomestljivo škodo.

Škoda naj bi bila po oceni ministrstva še toliko večja, ker imajo uporabniki spleta ob objavah Resni.ce, v katerih ta uporablja grafično podobo, vtis, da jih nagovarja državni organ. A jih v resnici nagovarja politična stranka, zato so omenjene objave po oceni vladajočih zavajajoče in neresnične.

resnica

Ministrstvo za javno upravo je v predlogu sodišču za izdajo začasne odredbe, ki ga je vložilo prek državnega odvetništva, po besedah naših virov posebej izpostavilo, da stranka Resni.ca državno grafično podobo uporablja za širjenje anticepilskih sporočil, spodbuja k protestom proti vladi in nasprotuje državnim ukrepom. Povezovanje Republike Slovenije oziroma njenih organov s posamezno politično stranko torej po oceni upnika krni ugled Republike Slovenije in povzroča nenadomestljivo škodo.

Resni.ca bo morala odstraniti grafiko

Kot izhaja iz odločitve okrožnega sodišča v Ljubljani, lahko Resni.ca na družbenih omrežjih sicer obdrži objavljeni slikovni material, mora pa v roku treh dni iz njega odstraniti sporno grafiko. Sodišče naj bi se za začasno odredbo odločilo, ker domnevni kršilec z njo ne bo utrpel hujših neugodnih posledic, te pa bi v primeru ohranitve grafične podobe utrpela država.

resnica

Če stranka sporne grafike v treh dneh ne bo odstranila,  ji grozi kazen v višini 1000 evrov na dan. Začasna odredba stopa v veljavo takoj in velja 30 dni po pravnomočnosti. Stranki lahko vložita ugovor v roku osmih dni, a to izvršitve začasne odredbe ne bo zadržalo.

Vlada pa bo morala v roku 30 dni po pravnomočnosti sklepa vložiti tožbo zoper Resni.co, s katero bo opravičila začasno odredbo.

Vodja Resni.ce Zoran Stevanović je za N1 dejal, da z začasno odredbo v stranki še niso seznanjeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje