Stranka SLS in župani protestirajo proti prenizki povprečnini za občine

Slovenija 06. Okt 202215:47 2 komentarja
Slovenija letališče
BOBO

Predsednik stranke SLS Marko Balažic je s še tremi župani pred DZ opozoril na nerazumevanje vlade pri pogajanjih o povprečnini za občine ter pozval finančnega ministra Klemna Boštjančiča, naj k temu pristopi odgovorneje. Opozorili so, da so se stroški občin povišali do te mere, da se bodo morale odločati, kaj bodo še financirale.

Vlada ne pokaže razumevanja do tega, do so se stroški občinam za opravljanje zakonsko določenih nalog povišali do te mere, da jih občine same ne morejo vzdrževati, je dejal Marko Balažic. Po njegovih besedah se bodo občine kmalu morale odločati med tem, ali bodo financirale gasilce ali vrtce ali druge zakonsko določene naloge.

Župan občine Pivka Robert Smrdelj je spomnil, da so predstavniki občin pred enim tednom protestno zapustili pogajanja o povprečninah. Finančnemu ministru so takrat predstavili izračun, po katerem so imele občine lani z zakonsko določenimi obveznostmi 683 evrov stroškov na prebivalca. Minister Klemen Boštjančič jim je ponudil povprečnino v višini 667 evrov, kar je manj od lanskih stroškov. Ti so medtem že precej porasli na račun plač in dviga materialnih stroškov, je povedal Smrdelj.

Zaradi rasti stroška plač bodo morali pri investicijah rezati v občini Naklo, je izpostavil tamkajšnji župan Ivan Meglič. “V tej energetski krizi se pozablja na stvari, kot je okolje,” je opozoril Meglič. Pred leti so v Naklem začeli z gradnjo čistilnih naprav in kanalizacijskih sistemov, saj je to bil trend po vsej državi, te inovacije bodo občine prisiljene ukinjati, je dodal.

Župan občine Litija Franci Rokavec pa je dejal, da podpirajo višje plače, vendar naj predsednik vlade Robert Golob ponudi tudi rešitve, kako jih udejanjiti v praksi.

Balažic je finančnemu ministru in predsedniku vlade priporočil, naj bolj prebereta zakonodajo in z dejanji ne poglabljata težav. “Če bodo na slabšem občine, bomo na slabšem vsi,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje