Stranke lahko samo še danes odprejo volilne račune za evropske volitve

Evropske Volitve 24. Apr 202407:22 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Volilna kampanja pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament bo uradno stekla 9. maja, danes pa se izteče rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune za njeno financiranje.

Organizatorji volilne kampanje pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament morajo v skladu z rokovnikom Državne volilne komisije poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odpreti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, torej danes. Sicer pa velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je volilne račune doslej odprlo 11 strank. Med njimi so vse parlamentarne stranke, Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica, poleg njih pa še zunajparlamentarne SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in Nič od tega. Volilni račun je odprla tudi SNS, čeprav so se v stranki odločili, da na evropske volitve ne gredo.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo sicer liste predložiti hkrati z vložitvijo kandidature. To lahko storijo do 10. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatur, medtem ko se bo volilna kampanja uradno začela že dan prej, 9. maja.

Kako poteka sestavljanje in vlaganje kandidatnih list

Kandidate za poslance v Evropski parlament lahko predlagajo politične stranke in volivci. Na vsaki listi kandidatov je lahko največ toliko kandidatov, kolikor poslanskih sedežev pripada Sloveniji, torej devet.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali najmanj tisoč volivcev. Dvoje ali več političnih strank lahko vloži skupno listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj šestih poslancev državnega zbora ali najmanj 1500 volivcev. Listo kandidatov lahko vložijo volivci, če je ta podprta z najmanj 3000 podpisi.

Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste.

Zaenkrat so sicer kandidatno listo vložili v NSi in Vesni. Državna volilna komisija mora liste potrditi do 19. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!