Poslanske skupine o neustrezni sestavi Knovs tudi zaradi SNS

Slovenija 11. Jun 202117:09 > 17:14 0 komentarjev
Ustavna obtožba v DZ
BOBO

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev so predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča v dopisu ponovno opozorile na neustrezno določitev števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih državnega zbora ter mu predlagale, da koalicija odstopi po eno mesto v odboru za izobraževanje, znanost in šport, v odboru za pravosodje ter v odboru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev ponovno opozarjajo, da določitev števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ ni ustrezna. Kot so zapisali, so količniki, preračunani na velikost posamične poslanske skupine, neupoštevani, zato predlagajo spremenjeno sestavo delovnih teles.

V dopisu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču so tako predlagali, da koalicija odstopi po eno mesto v odboru za izobraževanje, znanost in šport, v odboru za pravosodje ter v odboru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Želijo uradno mnenje o statusu SNS

Obenem so ocenili, da trenutna sestava komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni ustrezna, saj mesto v njej zaseda poslanska skupina SNS, “katere glas je odločujoč, ob hkratnem zavedanju dvoumne vloge te poslanske skupine v odnosih med koalicijo in opozicijo”.

Zato Zorčiča prosijo, naj zakonodajno-pravno službo zaprosi za uradno mnenje o statusu poslanske skupine SNS, sestavo Knovsa pa prilagodi tako, da vsaj pet mest pripade opozicijskim poslanskim skupinam po velikosti.

Prav tako je po oceni omenjenih poslanskih skupin število predsedniških mest in mest v delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam, v nasprotju s poslovnikom. Zato pozivajo Zorčiča, naj skliče “delovni posvet, katerega namen je uskladitev razmerij z minimalnimi demokratičnim standardi”.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!