Strokovnjaki nad dilemo na Tiktoku: kdaj morate oprati pižamo, jeans, nogavice

Magazin 03. Feb 202320:07 0 komentarjev
Profimedia

Uporabnica TikToka se sprašuje, ali lahko več dni zapored spi v isti pižami, kot so jo navadili starši, ali bi morala vsak večer obleči sveže oprano. To je sprožilo obsežno debato, kako pogosto bi morali prati perilo, kaj naj gre v stroj že po vsakem nošenju, kaj lahko oblečemo večkrat. Debata se je s pižam razširila tudi na nogavice, jeans in športno perilo. Kaj pravijo strokovnjaki?

“Starši so me v otroštvu naučili, da pižamo nosim več noči zapored, preden jo operem, in to počnem tudi danes. Rada bi vedela, ali tudi drugi to počnete in ali bi morala prati pižamo po vsakem nošenju?”

@allisondelperdang what are adults doing these days? Asking for a friend… #pajamas #laundry #sleep #sleepover #adulting #adult #DoritosTriangleTryout ♬ original sound - Allison Delperdang (Kjar)

Vprašanje Allison Delperdang, ene od uporabnic TikToka, je sprožilo obsežno debato, kako pogosto moramo prati oblačila in katera bi morali prati po vsakem nošenju. Kot je razvidno iz več kot 7.600 komentarjev, so mnenja različna. Nekateri prisegajo na pranje pižame po vsakem nošenju, nekateri vztrajajo v isti tudi ves mesec. Del debate so postali še nogavice, jeans, spodnje perilo … Ker v kopici odgovorov ni mogoče najti enoznačnega pravila, se je CNN obrnil na strokovnjake. 

Dermatolog newyorškega centra za zdravljenje raka in član ameriškega združenja dermatologov Anthony Rossi pravi, da higiena oblačil v glavnem temelji na družbenih in kulturnih prepričanjih. Ob tem je dodal, da Američani pogosto preveč perejo, saj tako kot večina razvitega sveta imajo to možnost.

Marsikdo obleče ista oblačila več dni zapored, saj se tako izogne jutranjim dilemam in odločitvam, kaj obleči, pravi Manala Mohammed, ki poučuje mikrobiologijo na westminstrski univerzi v Londonu. Če oblačil ne peremo dovolj redno, to lahko vodi do vnetij. Prepogosto pranje po drugi strani obremenjuje okolje in povzroča hitrejšo obrabo oblačil. Kako torej vedeti, kdaj je čas, da nekaj vržemo v košaro za perilo?

Šest vprašanj, ki si jih po mnenju strokovnjakov morate postaviti, če niste prepričani, ali je čas za pranje perila:

Ali ima oblačilo vonj?

Ali imam kakršnekoli kožne bolezni oziroma težave, kot so ekcemi, izpuščaji ali vnetja?

Je oblačilo umazano?

Je oblačilo prepoteno?

Sem nosil spodnje perilo pod tem oblačilom?

Posnetek zaslona

Spodnje perilo, športno perilo, nogavice, pajkice …

Po mnenju strokovnjakov bi morali spodnje perilo, nogavice, pajkice, hlačne nogavice in športno perilo prati po vsakem nošenju. To so oblačila, ki so v neposrednem stiku z bakterijami, ki živijo na našem telesu.

Športna oblačila so lahko posebej problematična. Na prepotenih oblačilih se ustvari idealno okolje za razmnoževanje bakterij, kar pa lahko povzroči vnetja, glivične okužbe ali druge kožne težave, pravi dermatolog Rossi. Pojasnjuje, da športna oblačila, ki jih nosimo v telovadnicah, lahko pridejo v stik z bakterijami, kot je Staphylococcus aureus. Ta povzroča infekte, sicer značilne za bolnišnično okolje. Če ta bakterija vstopi v tkiva ali krvi obtok, lahko povzroči resne težave.

Profimedia

Če menite, da sušenje že nošenih športnih oblačil v sušilnem stroju lahko pomaga in “razkuži” že nošena oblačila, se motite, pravi Rossi. Bakterije se namreč v vročem okolju hitreje razmnožujejo. Poudarja še, da potrebujete milo in vročo vodo, če želite zares uničiti bakterije in odstraniti maščobo z oblačil.

“Notranjost čevljev je idealno okolje za razmnoževanje glivic: je toplo, vlažno in temno,” pojasnjuje dermatolog Jeremy Fenton iz New Yorka. Meni, da bi nogavice morali oprati po vsakem nošenju, če se želite izogniti morebitnim glivičnim okužbam. Svetuje tudi, da čevlje ali vsaj vložke iz čevljev opere v stroju vsaj enkrat mesečno.

Pižame, bunde, jakne in druga oblačila

“Pri hlačah in srajcah upoštevajmo udobje in dejstvo, koliko se čez dan potimo,” pravi Rossi. Če pod srajcami nosite spodnjo majico oziroma še neko oblačilo, bi to morali oprati, medtem ko vam srajce ni treba oprati po vsakem nošenju. Če ne nosite spodnjega perila, hlače, krila itd. operite po vsakem nošenju, pravi strokovnjak.

In pižame? Pižame, ki so na družbenih obrežjih sprožile na začetku članka omenjeno debato o pranju perila, po mnenju strokovnjakov lahko nosite ves teden, pod določenimi pogoji: če se prhate pred spanjem, nosite spodnje perilo in se malo (ali sploh ne) potite. V nasprotnih primerih pižamo operite po vsakem nošenju.

Za jakne in bunde strokovnjaki svetujejo manj pogosto pranje. Rossi meni, da bi jih verjetno morali prati vsaka dva tedna, če jih nosite vsak dan.

Profimedia

Kako pogosto perete jeans hlače?

Pogostost pranja jeans hlač je lahko vroča tema, saj gre za bolj obstojno in trše blago. Kako pogosto jih perete, naj bo odvisno od tega, kako prepotene ali umazane so. “Osebno jih ne perem pogosto,” pravi Rossi. Mikrobiolog Mohammed pa svetuje pranje jeansa na mesečni ravni, če vam to omogočata okolje in način življenja. Fenton po drugi strani pravi, da ne vidi težav tudi, če bi mu kdo rekel, da jeansa več mesecev zapored ni opral, če ta nima vonja, ni umazan in oseba, ki ga nosi, nima kožnih težav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!