Študentje imajo dovolj drobtinic, Mesec napovedal zvišanje subvencije

Slovenija 18. Jan 202318:35 2 komentarja
restavracija, mladi par, študentski boni
Foto: PROFIMEDIA

S samoorganizacijo prve javne študentske menze so študentje danes opozorili na podražitev študentske prehrane. Želijo si korenite prevetritve zastarelega sistema študentskih bonov: ne zahtevajo le nižjega doplačila, ampak tudi bolj zdrav, raznolik in celovit obrok. Pozvali so k čimprejšnjemu začetku razprave o ustanavljanju študentskih menz. Minister za delo Luka Mesec, ki je pristojen tudi za študentsko prehrano, je v odzivu ob robu koalicijskega vrha napovedal zvišanje subvencije, prevetritev kriterijev o ustreznosti študentskega obroka in poostren nadzor.

Študentje so na ljubljanski filozofski fakulteti organizirali prvo javno samoorganizirano študentsko menzo. Z razdeljevanjem brezplačnih obrokov hrane so želeli opozoriti na primanjkljaje v organizaciji študentske prehrane. Število ponudnikov se je namreč v zadnjem času močno zmanjšalo, da bi ponudnike zadržali, pa so na ministrstvu prvič po 15 letih dvignili najvišjo vrednost obroka.

Študentsko populacijo je z vstopom v novo koledarsko leto tako prizadel izjemen dvig cen študentske prehrane. Ob dvigu subvencije študentske prehrane na 3,50 evra se je dvignilo tudi maksimalno študentsko doplačilo, ki sedaj znaša astronomskih 5,5 evra, so poudarili. “Dvig doplačila je rezultiral v dvigu cen ponudnikov študentske prehrane. Če smo še v decembru lahko brez doplačila jedli v petnajstih restavracijah po Sloveniji, lahko z novim letom le še v šestih,” so izpostavili v študentskem opozicijskem poslanskem klubu Glas.

Študentje pozvali k celoviti prevetritvi zastarelega sistema

Reševanje trenutne krize študentske prehrane mora preseči reševanje zastarelega sistema študentskih bonov, potrebne so konkretne rešitve, ki ne bodo zagotovile le nižjega doplačila za obrok v gostinskih obratih, so študentje poudarili na novinarski konferenci. Napovedan dvig subvencije za študentske bone in poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe ministrstva za delo in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) ocenjujejo kot “drobtinice”. Teh je bilo v zadnjem desetletju dovolj, zato zahtevajo celoten obrok, so bili jasni.

Študentski boni
N1

Trenutna situacija se mora po mnenju študentov reševati strukturno in sistemsko, obenem pa mora preseči reševanje zastarelega sistema študentske prehrane. Študentom naj se zagotovi ugoden, zdrav, raznolik ter celovit obrok, sistem pa naj bo vključujoč za vse študente ne glede na njihov socialni in zdravstveni položaj, so pojasnili.

Pozvali so k čimprejšnjemu začetku razprave o ustanavljanju študentskih menz, ki naj bodo izključene iz delovanja prostega trga, saj ta določa visoke cene. “Študentska hrana naj postane neprofitna in naj ne služi zagotavljanju zaslužka zasebnih gostinskih lokalov,” so opozorili.

Samoorganizirano študentsko menzo bodo peljali naprej

Študentje so v okviru prve javne samoorganizirane študentske menze na filozofski fakulteti svojim kolegom brezplačno delili hrano. Zanimanje za menzo je bilo veliko, razdelili so okoli 120 obrokov veganske in zdrave hrane.

“Študenti so imeli na izbiro brezmesni krompirjev golaž in pa juho z lečo, nekateri študenti pa so samoiniciativno spekli tudi nekaj peciva,” so povedali v klubu Glas. Poudarili so, da bodo projekt samoorganizirane študentske menze peljali naprej brez “vsakršne politične infiltracije”. V bližnji prihodnosti pričakujejo poziv ministrstva za delo, naj se tematika študentskih menz začne aktivno odpirati.

študentska prehrana študentska prehrana
Iskra/Facebook
študentska prehrana študentska prehrana
Iskra/Facebook
študentska prehrana študentska prehrana
Iskra/Facebook

Minister napovedal zvišanje subvencije

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec pravi, da je s problematiko študentske prehrane seznanjen. Na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu je poudaril, da je število ponudnikov študentske prehrane v zadnjih letih upadlo z 800 na 300. Ker so na ministrstvu ocenjevali, da se bo osip še nadaljeval, so predlagali, da se prvič po 15 letih zviša najvišja možna cena študentskega kosila s sedem na devet evrov. To ceno nato subvencionira še država.

“Na ta način smo število ponudnikov vsaj zadržali. Takoj pa je nastal problem, saj so se stroški prevalili na študente. Nekatera kosila so nesorazmerno draga,” je povedal Mesec. Ob tem je spomnil na primere, prikazane v medijih, ko kos pice, jabolko in juha študenta stanejo 5,5 evra.

Posledično je napovedal več ukrepov. “Zvišali bomo subvencijo za študentske bone. To bo narejeno zelo hitro, zakon že pripravljamo,” je dejal. Skupaj s strateškim svetom za prehrano bodo prevetrili kriterije, ki določajo, kaj je ustrezen študentski obrok. “Torej, kaj morajo dobiti študentje za denar, ki ga plačajo in ki ga doda država,” je rekel.

Prejšnji teden pa so se sestali tudi s ŠOS. Dogovorili so se za poostren nadzor nad izvajanjem študentske prehrane. Ministrstvo bo spremenilo pravilnike tako, da bo mogoče hitrejše dodajanje in odstranjevanje ponudnikov.

Premier Robert Golob pa se je na nezadovoljstvo posameznih interesnih skupin odzval: “Nezadovoljstvo ljudi izhaja tudi iz tega, da se reform nihče ni lotil 30 let. Razumemo stiske. Ukvarjamo se s prihodnostjo in ne s tem, kdo najglasneje protestira.”

Skoraj polovica študentov v študentskih domovih nima pogojev za kuhanje

Rezultati dveh raziskav, ki sta jih lista Fodem FDV in lista Možgani MF izpeljali med 5. in 17. januarjem, kažejo zaskrbljujoče stanje pri prehranjevanju študentov. Od skoraj 2.500 študentov, ki so sodelovali v raziskavi, jih kar 37 odstotkov svojo prehrano ocenjuje kot nezadostno pestro, 27 odstotkov kot zadostno pestro, preostali pa se vidijo nekje v sredini.

46 odstotkov študentov pogosto ali redno izpušča obroke zaradi časovne stiske, 10 odstotkov pa obroke pogosto izpušča tudi zaradi denarne stiske. Študenti delavci v primerjavi s tistimi, ki ne delajo, zaradi denarne stiske trikrat bolj pogosto izpuščajo obroke. Kar 48 odstotkov študentov v študentskih domovih nima ustreznih pogojev za kuhanje lastnih obrokov, sta pokazali raziskavi.

Subvencionirana študentska prehrana igra pomembno vlogo v življenju študentov: štirje od petih študentov (82,7 odstotka) uporabljajo študentske bone več kot enkrat na teden, skoraj dve petini (38,7 odstotka) pa več kot trikrat na teden, še kažejo rezultati ankete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje