Študentka na bencinskem servisu: Strah me je služiti denar, ki ga potrebujem

Gospodarstvo 21. Sep 202111:21 > 11:52 2 komentarja
pogoj PCT
N1

"Zvečer se jokam v postelji, zato da lahko naslednji dan prijazno, sočutno in z nasmehom stranki pojasnim, da ne sme kupiti cigaret, če nima potrdila o PCT," je o izkušnjah s strankami po sprejetju odloka o pogoju PCT zapisala študentka na bencinskem servisu.

Prejšnjo sredo je začel veljati nov vladni odlok, ki določa, da morajo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) izpolnjevati tudi stranke na bencinskih servisih.

Prvi dan odloka je bilo zaradi novih pravil na bencinskih servisih tudi nekaj vroče krvi. Na Petrolovem servisu v Brežicah so morali na primer poklicati policijo, saj neki moški, ker ni mogel natočiti goriva, ni želel umakniti svojega avtomobila.

Zaposleni in drugi sodelavci so bili v dneh po uveljavitvi odloka deležni več jeznih odzivov strank, ki niso izpolnjevale pogoja PCT ali pa potrdila o izpolnjevanju niso želele pokazati. O tem priča tudi zgodba, ki so jo v Inštitutu 8. marec objavili na spletu.

V službo je šla prestrašena in zaskrbljena

Kot je zapisala študentka, ki na Petrolu dela že skoraj pol leta, je bila prej navajena gostiln – “perverznih strank, grdih pogledov, zamujanja s plačo, napornega dela”. Zato si je oddahnila, ko je začela delati na Petrolu. Nato pa so dobili navodila, da zaradi novega vladnega odloka o pogoju PCT zaklenejo vse črpalke in jih odklenejo le, ko vidijo, da ima stranka potrdilo PCT.

PCT
N1/Andreja Lončar

“Po nekaj telefonskih klicih z grožnjami in grdimi pogledi in besedami strank, ki jih nismo smeli postreči, smo ugotovili, da bomo točno mi tisti vmesni člen med vlado, ki izdaja takšne nepremišljene ukrepe, in strankami, ki jim nasprotujejo,” je zapisala. Dodala je, da je zvečer izmeno zaključila z glavobolom, slabostjo v želodcu in popolnoma sesuta. Nato je na spletu brala komentarje, zaradi česar je šla naslednji dan v službo “prestrašena, zaskrbljena, kaj se mi lahko zgodi”.

“Ljudje, ki pišejo komentarje, kako nas bodo ‘pobili’, kako bomo zdaj pa že kar študentje preverjali njihove pogoje PCT, ne razumejo, da tudi nam ta situacija ni všeč. Tudi jaz se ne strinjam s temi pogoji in tudi jaz nimam želje preverjati, kakšne pogoje ima kdo, ampak na žalost moramo tudi mi zaslužiti za hrano, za šolanje, za novo zimsko bundo itd. Tako kot morajo tudi zaposleni zaslužiti za sebe, za otroke, za položnice,” je zapisala študentka.

Kot je dodala, so delavci na bencinskih črpalkah in v lokalih ujeti med dvema ognjema: zadovoljne stranke ali ukazi vlade? “Tožba stranke ali kazen inšpektorjev? Ni nam lahko, čeprav so zdaj ukrepi malce olajšani. Strah me je iti služit denar, ki ga potrebujem, vsak dan razmišljam o tem, kdaj se bo prikazal inšpektor, kdaj bo stranka s sabo pripeljala odvetnika, kdaj bo stranka zaparkirala celo bencinsko iz protesta, kdaj bomo spet dobili spremembe ukrepov, morali tiskati in lepiti nova navodila na vhodna vrata,” je dodala.

Pravi, da poleg vseh drugih pritiskov močno vpliva na njihovo mentalno zdravje, ne samo delavcev, ampak tudi strank. “Zvečer se jokam v postelji, zato da lahko naslednji dan prijazno, sočutno in z nasmehom stranki pojasnim, da ne sme kupiti cigaret, če nima potrdila o PCT.”

Petrol: Ljudje so sprejeli, da je pogoj PCT obvezen

Na Petrolu ob tem pravijo, da je bilo največ nezadovoljstva strank v sredo, ko je novi odlok začel veljati, in v četrtek. “Žal pa smo v teh dneh videli tudi, da so stranke lahko izredno nestrpne do nič krivih prodajalk in prodajalcev, jih zmerjajo z žaljivkami in tudi grožnje smo zaznali. Vsekakor prosimo vse, da svojega gneva ne stresajo nad našimi uslužbenci, saj samo izpolnjujejo sprejete vladne odloke,” so dodali. V zadnjih dneh so se razmere tudi pri njih umirile, ljudje pa so sprejeli, da tudi na bencinskih servisih velja pogoj PCT.

Petrol
Denis Sadiković/N1

V prvem dnevu uvedbe je bilo zaradi pogoja PCT nihanje prodaje navzdol, vendar se je ta del hitro uskladil z običajnimi nihanji v dnevu, saj so kupci sprejeli dejstvo, da je pogoj PCT potreben. Dodajajo pa, da so v zadnjem času v “izrednem porastu” tudi drugi načini plačevanja (npr. plačevanje z aplikacijo Na poti, denarnico mBills, na Petromatih).

Pri tem navajajo, da je število naloženih aplikacij Na poti, s katero se lahko stranke izognejo vstopu na prodajno mesto, v obeh trgovinah (Google Play in App Store) v preteklih štirih dneh poskočilo za kar 2.000 odstotkov v primerjavi s štirimi dnevi pred novim vladnim odlokom. V sredo, 15. septembra, ko se je vse zares začelo, je trend dnevno aktivnih registriranih uporabnikov zrasel za 423 odstotkov, glavnina teh seveda z namenom plačila goriva, so povedali.

Na Petrolu pravijo, da je popolno izpolnjevanje zahtev vladne odredbe “izredno zahtevno, saj zahteva angažiranje dodatnih zaposlenih, višje stroške poslovanja in predvsem spreminjanje ustaljenih navad pri kupcih”.

Takoj po objavi odloka je družba podala pobudo za spremembe in dopolnitve odloka. Pristojne so pozvali, naj ponovno preučijo ustreznost novih, strožjih ukrepov na bencinskih servisih. “Družba Petrol tudi predlaga, da bi bencinski servisi morali še naprej soditi med izjeme pri izvajanju storitev brez preverjanja pogoja PCT, saj poleg specifičnega prodajnega postopka pogonska goriva v sodobni družbi sodijo med osnovne življenjske izdelke in potrebščine,” so povedali.

Tudi na OMV nekaj nejevolje gostov

Tudi na OMV so ob uvedbi ukrepov doživeli različne odzive gostov. “Zaposleni so se žal spopadali tudi z nerazumevanjem in nejevoljo gostov, ki niso priznavali sprejetih ukrepov. Lahko pa dodamo, da večjih izjemnih situacij do zdaj ni bilo. Gostje so še vedno večinoma seznanjeni z novimi pogoji in pripravljeni izkazati izpolnjevanje pogoja z ustreznimi potrdili,” so dejali. Dodajajo, da večjih odstopanj v prodaji izdelkov in storitev, ki bi jih lahko pripisali novemu protikoronskemu ukrepu, niso zaznali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje