Priljubljena restavracija ukinja študentske bone. Bodo kmalu sledile še druge?

Gospodarstvo 23. Mar 202210:22 > 11:09 6 komentarjev

Več ponudnikov študentske prehrane zaradi nedavnih podražitev razmišlja o odpovedi pogodb, sklenjenih s Študentsko organizacijo Slovenije. V Ljubljani je ena od bolj priljubljenih restavracij, ki je nudila študentske bone, pisno odpoved že podala. V Mariboru in na Primorskem za zdaj večjih težav še ne zaznavajo.

Študentski boni so velik in pomemben del življenja vsakega študenta in študentke. Do subvencionirane študentske prehrane je upravičen vsak, ki se izobražuje na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih ter ni v delovnem razmerju. Prav tako so do bonov upravičeni vsi študenti tujih univerz, ki so v Sloveniji v okviru mednarodnih izmenjalnih programov.

Višina subvencije obroka od 1. marca letos znaša 2,82 evra (povišala se je za 13 centov), študentu pa pripada en subvencioniran obrok za vsak delovni dan v mesecu. Koriščenje bonov je mogoče med 8. in 21. uro vse leto, z izjemo obdobja med 15. julijem in 15. avgustom.

Podražitve, o katerih je govor vsak dan, pa bodo še dodatno udarile tudi študente in študentke. Ponudniki, ki zagotavljajo študentsko prehrano, zaradi višanja nabavnih cen in drugih stroškov vedno bolj številčno razmišljajo o odpovedi pogodb, ki jih imajo sklenjene s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) in na podlagi katere lahko mladi v določeni restavraciji plačujejo z boni. Ena od najbolj priljubljenih točk, ki v Ljubljani nudi študentsko prehrano, Cantina Mexicana, se je za prekinitev pogodbe že odločila. Tako tam ne bo več mogoče uporabiti študentskih bonov od 4. aprila.

Kot nam je pojasnila vodja študentske prehrane pri ŠOU v Ljubljani Mojca Škrjanec, lahko restavracije pogodbo prekinejo kadarkoli s 30-dnevnim odpovednim rokom. Mehiška restavracija je bila edina, ki je v Ljubljani do zdaj odpovedala pogodbo, kot razlog pa je navedla rast nabavnih cen. Najvišja cena študentskega obroka lahko znaša sedem evrov, določena pa je v razpisu, ki ga ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) objavi vsaki dve leti. Znesek je seštevek subvencije in doplačila študenta, kar pomeni, da študent v restavraciji, kjer je cena obroka najvišja možna, torej sedem evrov, ob trenutni subvenciji doplača 4,18 evra.

Ker pa v mehiški restavraciji cene študentskega obroka ne morejo dvigniti nad sedem evrov, druge izbire niso imeli. Pravijo, da nihče noče poslovati z minusom.

Študentski boni
N1

Klicev s podobnimi vprašanji so na ŠOU v Ljubljani v zadnjem času imeli precej. Ivan Hozjan, direktor podjetja, ki upravlja Halo Katro, je dejal, da so na dobri poti, da pogodbo odpovejo tudi sami. “Ne čudi me, da drugi prekinjajo pogodbe. Kljub inflaciji nam niso dovolili dvigniti cene. Dražijo se elektrika, plin, bencin in voda, cene sestavin so praktično vsak teden višje,” je dejal za N1. Dodal je, da takšna cena vztraja že več let in se ne premakne nikamor. Maksimalna višina obroka, določena pri sedmih evrih, je v veljavi že od leta 2007. Subvencija je bila med letoma 2012 in 2019 2,63 evra, nato se je dvignila na 2,69 evra in z zadnjim marčevskim dvigom na 2,82.

S podobnimi težavami kot v Halo Katri in Cantini Mexicani se med drugim spopadajo v Frescu. Kot nam je dejal vodja restavracije Nuredin Nuredini, glede na trenutni trend podražitev kaže, da bodo tudi oni morali odpovedati pogodbo. “Že zdaj poslujemo z minusom. Nočemo pa dajati 100-gramskih porcij študentom,” je dejal. Trenutno čakajo na morebitno zvišanje subvencije, je še dodal sogovornik, a dodal: “Cene obroka tako ali tako ne smemo zvišati, tako da nima smisla.”

Medtem v Mariboru na ŠOU za zdaj še niso prejeli nobene pisne odpovedi pogodbe. Kot so nam pojasnili, so cene v štajerski prestolnici že v osnovi nižje kot v Ljubljani, zato imajo gostinci še nekaj prostora za dvig cen do maksimuma sedmih evrov. ŠOU na Primorskem trenutno pokriva 24 restavracij, ki ponujajo študentsko prehrano, kar je bistveno manj kot recimo ŠOU v Ljubljani. Za zdaj niso prejeli še nobene odpovedi. Vodja subvencionirane prehrane ŠOUP Anja Trunkl je dejala, da je en ponudnik o odpovedi razmišljal, a se je odločil, da bo počakal do konca leta 2022, ko bo potekla dvoletna pogodba in bo imel možnost prijave na nov razpis. Trije ponudniki so po njenih besedah “postokali o splošni krizi”, a morebitne odpovedi pogodbe niso omenili.

študenti
Žiga Živulović jr./BOBO

Najvišja vrednost študentskega obroka je določena z javnim razpisom, ki izide na vsaki dve leti, nikoli pa ne sme presegati trikratnika subvencije, piše v Pravilniku o subvencioniranju študentske prehrane. Tako bi lahko bila cena obroka glede na trenutno višino subvencije 8,46 evra. To v praksi pomeni, da ima MDDSZ z vsakim novim razpisom možnost določiti maksimalno vrednost obroka v vrednosti med 2,82 in 8,46 evra.

Na Študentski organizaciji poudarjajo, da višine subvencije in maksimalne višine obroka ne določajo oni, ampak je za to pristojno ministrstvo. Trenutno je v proceduri v državnem zboru predlog novega zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki med drugim predvideva dvig subvencije na 3,50 evra. “Ker se na ŠOS zavedamo te problematike, ki je postala aktualna v času covida-19, smo v sklopu priprave besedila javnega razpisa za izbiro ponudnikov za leti 2023 in 2024 predlagali zvišanje maksimalne vrednosti obroka. /…/ Najbolj smiselno je, da se sočasna povečata višina subvencije kot tudi maksimalna vrednost obroka,” so zapisali.

Dodali so, da Študentska organizacija v preteklosti ni mogla brezglavo zagovarjati velikih dvigov maksimalne vrednosti obroka, saj bi to zagotovo vodilo v večja doplačila študentov. A zdaj so razmere drugačne. “Zdaj ko se je po toliko letih pokazala potreba po zvišanju maksimalne vrednosti obroka, je ob dejstvu, da se zviša subvencija, to bistveno bolj smiselno,” so za konec še zapisali v ŠOS, kjer zatrjujejo, da se zavedajo tudi tegob ponudnikov, ki pod trenutnimi pogoji ne morejo več zagotavljati  ponudbe.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na MDDSZ. Odgovore še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje