Študija OECD: V Sloveniji največ žensk na vodilnih položajih v javnem sektorju

Slovenija 05. Jul 202309:42 2 komentarja
ženska
PROFIMEDIA

V Sloveniji je delež žensk na vodilnih položajih v javnem sektorju leta 2021 znašal dobrih 57 odstotkov, s tem pa se je naša država zavihtela na sam vrh lestvice med državami OECD. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v odzivu na Twitterju zapisala, da je Slovenija prva tudi zato, ker ima močan javni sektor.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vsaki dve leti pripravi poročilo Government at a Glance in v njem primerja države OECD pri različnih storitvah in funkcijah javnega sektorja. Eno od področij, ki jih študija obravnava, je tudi (ne)enaka zastopanost spolov v javnem sektorju. Enaka zastopanost žensk in moških je po navedbah študije namreč ključni pokazatelj napredka k enakosti spolov in raznolikosti.

Na ravni OECD je bilo v javnem sektorju zaposlenih več žensk kot moških, a bi lahko naredili več za enako zastopanost spolov na višjih položajih, ugotavlja študija. Leta 2021 je bil delež žensk na vodilnih položajih na ravni OECD 40,8-odstoten. V Sloveniji pa je ta delež znašal 57,1 odstotka; s tem se je država uvrstila na sam vrh lestvice enake zastopanosti spolov.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v odzivu na Twitterju zapisala, da je Slovenija prva tudi zato, ker ima močan javni sektor. “Podaljšano bivanje otrok v osnovnih šolah, ki je praktično unikum v evropskem prostoru, bistveno pa prispeva k ženski zaposlenosti,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje