Svet UKC Ljubljana bo izbiral generalnega direktorja

Slovenija 19. Okt 202207:07
UKC Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

Člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes imeli na mizi prijave za generalnega direktorja. Razgovore s štirimi ustrezno prijavljenimi kandidati je svet opravil v ponedeljek, danes pa je tako pričakovati odločitev glede imenovanja. Svet bo odločal tudi o pobudi iz sindikalnih vrst, da bi seje odprli za javnost.

Osrednja točka današnje seje bo imenovanje generalnega direktorja osrednje slovenske bolnišnice. Razgovore s kandidati, ki so se prijavili na razpis, ki se je iztekel 4. oktobra, so člani sveta opravili v ponedeljek. Za mesto generalnega direktorja se je sicer prijavilo pet kandidatov, en kandidat ni izpolnjeval razpisnih pogojev.

Delovno mesto se je sprostilo 7. septembra, ko je po pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odstopil generalni direktor Jože Golobič. Člani sveta zavoda so potem za v. d. generalnega direktorja imenovali travmatologa Marka Juga, sicer enega od predstavnikov zaposlenih v svetu zavoda.

Jug se, kot je dejal v izjavi za medije, vidi “kot tehnično rešitev v omejenem časovnem obdobju”, v katerem bodo poiskali kandidata za generalnega direktorja s polnim mandatom. Njegov mandat je vezan na dva meseca z možnostjo podaljšanja, če novi generalni direktor v tem času ne bi bil izbran.

Svet zavoda bo obravnaval tudi poziv Sindikata zdravstva Slovenije SPUKC ministrstvu za zdravje, članom sveta in vodstvu UKC Ljubljana, da bi seje odprli za javnost. Menijo namreč, da sta javnost in transparentnost ključnega pomena za zagotavljanje legitimnosti delovanja zavoda, saj sta s tem razvidna ravnanje in odgovornost vodstva in sveta zavoda kot nadzornega organa. Menijo tudi, da se bo z dostopom javnosti do informacij o postopkih, odločitvah in finančnem stanju UKC Ljubljana povečal javni nadzor nad delovanjem zavoda, “kar zagotovo ne more biti slabo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.