Svet za visoko šolstvo v novi sestavi

Slovenija 04. Okt 202317:19 0 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je sprejela sklep o novi sestavi sveta za visoko šolstvo, saj se je dosedanjim članom iztekel mandat. Na podlagi zakona o visokem šolstvu oz. na predlog ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije je za novo štiriletno mandatno obdobje imenovala nov svet, ki ga bo vodil nekdanji rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik.

Svet za visoko šolstvo ima predsednika in 23 članov, ki ga sestavljajo strokovnjaki s področja visokega šolstva ter znanosti in tehnologije, gospodarstva, predstavniki študentov visokošolskih zavodov in višjih strokovnih šol ter socialnih partnerjev, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Njegovi člani so tudi štirje rektorji univerz, ki jih izbere rektorska konferenca, in predsedniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu ter Inženirske akademije Slovenije.

Predsednika in 16 članov imenuje vlada, od tega po dva visokošolska učitelja oziroma znanstvena delavca izmed kandidatov, ki jih predlagajo visokošolski zavodi in javni raziskovalni zavodi, enega na predlog SAZU, dva predstavnika zaposlenih na visokošolskih ali raziskovalnih zavodih na predlog reprezentativnih sindikatov visokega šolstva, enega predstavnika višjih strokovnih šol na predlog združenje višjih strokovnih šol, ter po štiri predstavnike gospodarstva oz. študentov, ki jih predlagajo združenja delodajalcev oziroma organizacija študentov v sodelovanju s študentskimi sveti.

Mandat predsednika in članov sveta za visoko šolstvo traja štiri leta, mandat predstavnikov študentov pa dve leti. Mandat študentu predčasno preneha, če izgubi status študenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!