Svetovni slovenski kongres proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Slovenija 23. Dec 202212:48 0 komentarjev
muzej slovenske osamosvojitve
Muzej slovenske osamosvojitve. (Foto; Google Maps)

Vodstvo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa se je v izjavi za javnost izreklo proti opustitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Ta bi po njihovi oceni moral biti "izpostavljeni ohranjevalec in utrjevalec" slovenske osamosvojitve. Na ministrstvu za kulturo sicer ostajajo pri nameri o združitvi muzeja z Muzejem za novejšo zgodovino.

Svetovni slovenski kongres, ki je bil ustanovljen v času osamosvajanja Republike Slovenije in se šteje za “enega neposrednih dedičev slovenske pomladi in ohranjevalcev vrednot slovenske osamosvojitve”, se je proti nameri, ki jo pripravlja ministrstvo za kulturo, da Muzej slovenske osamosvojitve kot samostojno ustanovo opusti in ga pripoji Muzeju novejše zgodovine Slovenije, izrekel sredi meseca.

Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bila po njihovem mnenju častno, domoljubno in državotvorno dejanje ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. To ni “samo eden izmed dogodkov novejše zgodovine Slovenije, temveč najpomembnejši in najsvetlejši trenutek te zgodovine”, ki je izpričal enotno voljo in zrelost naroda za demokratično odločanje o svoji prihodnosti med drugimi narodi.

“Številni slovenski državljani so pri tem dogajanju tvegali svoje življenje, tisoči in tisoči slovenskih zamejcev in izseljencev so iz svojih držav politično, organizacijsko, finančno idr. podpirali prizadevanje za mednarodno priznanje Republike Slovenije,” so zapisali v izjavi.

Zato spomin na osamosvojitev in njene vrednote ni ideološki projekt, ampak nepogrešljiva sestavina sodobne slovenske identitete, ki jo je treba prenašati na mlajše rodove. Muzej slovenske osamosvojitve pa mora biti njen izpostavljeni ohranjevalec in utrjevalec, so prepričani.

Kot so predlagali, naj muzej na enem mestu zbira, ohranja, proučuje in celovito obravnava zadevno premično dediščino, ki je po 30 letih še nepopolno evidentirana in raztresena po raznih ustanovah, ter se razvije v strokovno in kulturno žarišče predstavljanja, raziskovanja in ozaveščanja osamosvojitve kot našega zgodovinskega dosežka.

V izjavi so ministrstvo za kulturo, vlado in predsednico republike Natašo Pirc Musar pozvali k premisleku o “njegovi popolni opustitvi”.

Na ministrstvu za kulturo so na nedavnem srečanju z novinarji pojasnili, da ostajajo pri nameri o združitvi obeh muzejev v nov javni zavod, kar bi se lahko zgodilo prihodnje leto. Kot je dodala ministrica Asta Vrečko, postopki združevanja dveh javnih zavodov sicer niso enostavni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!