Tajni sestanek: bodo hrvaški ribiči lahko kmalu lovili v našem morju in obratno?

Slovenija 15. Jan 202222:56 > 16. Jan 2022 16:51 2 komentarja
Piranski zaliv: ribolov
PROFIMEDIA

V začetku tega tedna se je v Umagu za zaprtimi vrati odvil sestanek med hrvaško ministrico za kmetijstvo Marijo Vučković in zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. Glavna tema pogovora je bil ribolov v Piranskem zalivu, dosegli pa naj bi celo neformalen dogovor, ki določa, da bi lahko hrvaški ribiči lovili bližje slovenski obali in obratno.

Skrivnostni sestanek naj bi se odvil v ponedeljek okoli 13. ure v gostilni v hrvaškem Umagu, poroča Glas Istre. Kot je potrdilo več hrvaških ribičev, sta se tam sestala ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Hrvaške Gordan Grlić Radman.

Za istrski portal je ribič Branko Stipančić dejal, da je ena izmed glavnih tem pogovora bila tudi meja v Piranskem zalivu. Ministra naj bi dosegla celo dogovor, in sicer tak, ki slovenskim ribičem dovoljuje ribolov vse do Umaga, hrvaškim pa vse do Kopra.

Umaški ribič Stipančić trdi, da je na srečanju bilo le okoli 10 ribičev, drugi pa za sestanek niso niti vedeli. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi z izjemo enega.

Na ministrstvu za kmetijstvo so v uradnem odgovoru zapisali, da so želeli najti način, kako ustaviti nadaljnje kaznovanje ribičev. “Pogovor je tekel o številnih vprašanjih, ki so pomembna za hrvaške ribiče. Govorilo se je tudi o tem, kaj je mogoče narediti, da bi odpravili kaznovanje ribičev in omogočili neoviran ribolov v delu obmejnega morskega območja,” so še sporočili v odgovoru na vprašanja istrskega portala.

Informacij, da se je sestanek res odvil, torej ne zanika nihče. Zatrjujejo pa, da je bil neformalen.

Ribiči iz Savudrije, ki so bili na srečanju, so sicer po poročanju N1 Zagreb zavezani k molku. “Odgovarjalo bi mi, da bi lahko lovil preko meje, zagotovo bi mi. Imajo lignje, imajo kozice, imajo več vsega. Mislim pa, da predloga Slovenci ne bodo sprejeli, če se bo sploh pojavil,” je za N1 dejal ribič iz Savudrije Ezio Kocijančić.

Drug ribič, Vladimir Bašić, medtem pravi, da glede vsega najbolj trpijo prav ribiči. “Policija, sestanki, spremstvo, ko greš lovit, delaš in si pod stresom. Najbolje bi bilo, da bi se dogovorili ribiči – kolikor lahko Slovenci pri nas, toliko lahko mi pri njih. To bi bilo najbolj enostavno,” dodaja.

Poleti bo minilo že 5 let od razglasitve arbitražne razsodbe

Letos poleti bo sicer minilo že pet let, odkar je arbitražno sodišče v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško in s tem določilo morsko in kopensko mejo med državama.

Sloveniji je v skladu z razsodbo pripadlo 80 odstotkov Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem. “Kljub zavračanju Hrvaške, da pristopi k implementiranju arbitražne razsodbe, Slovenija izvaja vse potrebno za uveljavitev razsodbe”, glede arbitraže piše na spletnih straneh slovenske vlade.

Ribolov
Alen Milavec/BOBO

V času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca je bila sicer arbitraža v ospredju in pomembna tema v vseh medijih, vodilni politiki z obeh strani meje pa so pogosto kar javno izmenjevali nasprotujoča si stališča. Odkar pa je v Sloveniji znova na oblasti SDS Janeza Janše, ki pripada isti politični družini kot stranka HDZ hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, pa je mejno vprašanje znova predmet tihe diplomacije in se javno o tem skoraj ne govori, čeprav tajni sestanki o režimih na morju, kot se je zdaj izkazalo, še vedno potekajo. Janša je sicer v času referendumske kampanje kot takratni predsednik največje opozicijske stranke arbitraži ves čas nasprotoval, a njeno implementacijo zdaj nadaljuje tudi njegova vlada.

Po poročanju Radia Slovenija slovensko ministrstvo za zunanje zadeve informacije o sestanku ni ne potrdilo ne zanikalo.

Na njih smo se z vprašanji obrnili tudi mi, z odgovorom pa so bili precej skopi. Zapisali so le, da je “slovenska vlada v zadnjih dveh letih krepila dialog s sosednjo Hrvaško in ta dialog namerava krepiti tudi v prihodnje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje